Sanatate

Gheorghiţă: Vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani va fi ferm recomandată celor cu afecţiuni cronice

Vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani va fi „ferm recomandată” celor care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice, a declarat şeful CNCAV

Vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani va fi „ferm recomandată” celor care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice, a declarat şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat că la jumătatea lunii decembrie Agenţia Europeană a Medicamentului ar urma să facă recomandarea de autorizare pentru grupa de vârstă 5-11 ani pentru vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer.

„Agenţia americană pentru alimente şi medicamente, FDA, a autorizat vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer pentru administrarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani. Schema de vaccinare constă în două doze, administrate la interval de 21 de zile, însă dozajul este diferit, reprezintă practic o treime din doza care se foloseşte în momentul de faţă la cei cu grupa de vârstă peste 12 ani şi la adult, iar din acest punct de vedere datele de siguranţă şi datele de eficacitate sunt cât se poate de bune, în sensul în care vaccinarea cu schemă completă la grupa de vârstă 5-11 ani s-a asociat cu o eficacitate de peste 91% în ceea ce priveşte prevenirea cazurilor de COVID-19. Compania BioNTech/Pfizer a depus la Agenţia Europeană a Medicamentului datele studiilor clinice efectuate şi ne aşteptăm ca la jumătatea lunii decembrie, dar e posibil ca acest termen să fie devansat, Agenţia Europeană a Medicamentului să facă recomandarea de autorizare pentru grupa de vârstă 5-11 ani pentru vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a explicat că pentru această grupă de vârstă flacoanele de vaccin sunt diferite, precizând că vor exista cabinete dedicate de imunizare amenajate în cadrul centrelor de vaccinare.

„Prevăd 10 doze pe flacon, iar dozajul pe doză este o treime din doza care se foloseşte în momentul de faţă, adică 10 micrograme. Noi am avut deja o primă întâlnire pe modalitatea de organizare a campaniei de vaccinare adresată acestei grupe de vârstă. Foarte probabil că vom rămâne pe aceeaşi infrastructură logistică, în sensul în care în centrele de vaccinare existente vom organiza un cabinet dedicat pentru vaccinarea copiilor cu grupa din grupa de vârstă 5-11 ani. Alături de această posibilitate de vaccinare evident că va exista posibilitatea de vaccinare la medicul de familie şi suplimentar avem în vedere organizarea de cabinete de vaccinare în spitalele de pediatrie, tocmai pentru a crea o accesibilitate mai crescută pentru această grupă de vârstă”, a afirmat Gheorghiţă.

Şeful CNCAV a subliniat că, în mod deosebit, vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani „va fi ferm recomandată celor care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice”.

„Şi aici vorbim de: obezitate, diabet, afecţiunile cronice renale, afecţiunile neurologice, Sindromul Down, care ştim că din păcate creşte riscul de 10 ori de deces în cazul maladiei COVID-19, dar şi alte afecţiuni neoplazice, cum ar fi bolile oncohematologie, leucemiile, limfoamele şi aşa mai departe, copiii care sunt în evidenţă cu tratamente care scad răspunsul imun. Pentru celelalte grupe de vârstă va fi recomandat vaccinul de la compania BioNTech -Pfizer, în funcţie de rapoartele de risc/beneficiu, şi aici vom vedea toate aceste date, pentru că Centrul European de Control al Bolilor va face acest raport, va face aceasta evaluare de risc/beneficiu, tocmai pentru a vedea cât se poate de clar care va fi impactul vaccinării asupra riscului de infecţie şi asupra transmiterii, pentru că acest lucru ne interesează foarte mult”, a declarat Gheorghiţă.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version