Sanatate

Gheorghiţă: Scenariile pesimiste arată o posibilă creştere a numărului de cazuri de COVID-19 în septembrie

Valeriu Gheorghiţă, a declarat că „scenariile pesimiste” arată o „posibilă” creştere zilnică de peste 1.500 – 1.600 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în a doua parte a lunii septembrie

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că „scenariile pesimiste” arată o „posibilă” creştere zilnică de peste 1.500 – 1.600 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în a doua parte a lunii septembrie.

„Sunt scenarii de lucru, sunt în funcţie de dominanţa unei tulpini virale sau a alteia, în funcţie de implementarea altor măsuri care pot să limiteze circulaţia numărului de cazuri. De asemenea, în funcţie de gradul în care populaţia respectă şi este aderentă la aceste măsuri, de rata de vaccinare. Însă scenariile pesimiste, practic, arată o posibilă creştere a numărului de cazuri în luna septembrie, unde vom avea o creştere mai accentuată, chiar cu creşteri de peste 1.500 – 1.600 de cazuri înregistrate zilnic în a doua parte a lunii septembrie. De altfel, m-am uitat şi pe raportarea ECDC şi pe estimările pe care ECDC le face inclusiv pentru România. Dacă acum suntem la 9,3 cazuri la suta de mii de locuitori cumulat la 14 zile, în următoarele două săptămâni tendinţa este de dublare a ratei de notificare a cazurilor, adică o să ajungem la aproape 18 cazuri la două săptămâni la suta de mii de locuitori. Deci cam acestea sunt predicţiile inclusiv pentru România şi pentru alte 17 ţări europene, care în momentul de faţă sunt pe un trend ascendent”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

În opinia sa, „în momentul de faţă”, vaccinarea anti-COVID nu trebuie să fie obligatorie, deoarece societatea românească nu este pregătită pentru acest tip de abordare.

„Trebuie să analizăm lucrurile în felul următor: obiectivul nostru nu este să creştem prin orice mijloc numărul persoanelor care se vaccinează. Este important la baza deciziei să rămână, până la urmă, dorinţa persoanei care se vaccinează, în baza informaţiilor pe care le are. Ţine foarte mult de percepţia societăţii asupra unei măsuri de acest gen. Nu cred că suntem pregătiţi ca societate să înţelegem acest tip de abordare, însă în momentul de faţă consider că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie şi asta este părerea mea personală. Cred că, în schimb, trebuie să fim într-un fel sau altul responsabilizaţi pentru deciziile noastre. (…) Însă, în momentul de faţă, nu consider că vaccinarea obligatorie este o soluţie”, a afirmat preşedintele CNCAV, întrebat dacă nu crede că este o soluţie bună obligativitatea vaccinării anti-COVID.

Valeriu Gheorghiţă, a declarat că România a înregistrat în ultimele săptămâni o creştere lent progresivă, dar susţinută a numărului de cazuri de infecţie cu noul coronavirus.

Potrivit medicului militar, 81,5% dintre cazurile nou confirmate se înregistrează la persoane nevaccinate şi 92,6% dintre decese de asemenea la persoanele care nu au fost imunizate.

„După cum ştim şi am observat în ultimele săptămâni, în România se înregistrează o creştere lent progresivă, dar susţinută a numărului de cazuri, iar analiza efectuată de colegii noştri de la Institutul de Sănătate Publică pe ultimele două săptămâni – 81,5% din cazurile nou confirmate se înregistrează la persoane nevaccinate şi 92,6% dintre decese la persoanele nevaccinate. Din acest punct de vedere, analiza pe grupe de vârstă arată o tendinţă de creştere în mod deosebit a persoanelor care sunt tinere, a celor din grupa de vârstă sub 40 de ani. Mult mai accelerată comparativ cu grupa de vârstă mai mare de 40 de ani. De asemenea, se observă o tendinţă de scădere a mediei de vârstă pentru persoanele confirmate, practic, o medie de 43 de ani comparativ cu 48 de ani în rândul celor care sunt testaţi pozitiv. Şi, de asemenea, dacă ne uităm la decesele înregistrate, tendinţa este de scădere a mediei de vârstă la 69 de ani, comparativ cu 71 de ani în decada anterioară. Mesajul nostru este foarte clar, şi anume: accelerarea şi creşterea ritmului de vaccinare, pentru că în felul acesta putem evita decese, putem evita cazuri grave de îmbolnăvire şi, evident, spitalizări”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, până la data de 8 august sunt înregistrate 313 cazuri de infecţie cu variantă virală Delta, cu 51 de cazuri în plus faţă de săptămâna precedentă.

„Din aceste 313 cazuri în total, peste 80% au apărut la persoanele nevaccinate. S-au înregistrat în total 19 decese, din care unul singur la o persoană vaccinată cu schemă completă, ceea ce înseamnă un procent de peste 95% al deceselor prin infecţie cu varianta Delta la persoane nevaccinate. Noi ştim din datele publicate din viaţa reală – din Mare Britanie, din Israel – că vaccinarea cu schemă completă, indiferent de schema de vaccinare de care vorbim, îşi menţine eficienţa la peste 90% pentru prevenirea spitalizărilor, pentru prevenirea formelor grave şi pentru prevenirea deceselor”, a spus medicul militar.

El a subliniat că vaccinurile disponibile în prezent îşi menţin eficienţa faţă de prevenirea cazurilor severe, faţă de prevenirea internărilor şi reduce semnificativ riscul de deces.

„Putem spune că din cele 53 de teste de secvenţiere efectuate în săptămâna 31, adică în perioada 2 august – 8 august, 51 au fost pozitive pentru varianta Delta, ceea ce înseamnă o pondere de pozitivare de circa 96%, în condiţiile în care săptămâna precedentă vorbeam de 89%”, a mai spus Gheorghiţă.

În aceste condiţii, pe toată perioada analizată, ponderea cumulată a variantei Delta din totalul variantelor de îngrijorare a crescut la 15,3% la acest moment.

„De asemenea, în ciuda faptului că o persoană este vaccinată cu schemă completă şi este testată pozitiv, datele publicate recent în Singapore ne arată că durata evoluţiei bolii la persoanele vaccinate complet, infectate cu variantă Delta, este mai scurtă, simptomatologia este mai uşoară, probabilitatea de a dezvolta pneumonie cu necesitate de oxigen este mai mică, analizele de sânge sunt mult mai bune şi ştim că s-a tot discutat despre încărcătura virală a persoanelor vaccinate, care este similară cu a persoanelor nevaccinate în cazul infecţiei cu varianta virală Delta”, a afirmat coordonatorul CNCAV.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version