Connect with us

Asul de trefla

Gheorghe Lambru, unul dintre cei mai respectaţi lăutari romi

Gheorghe Lambru a fost deopotrivă acordeonist şi solist vocal. S-a născut la 27 aprilie 1935 în localitatea dâmboviţeană Teiş, localitate de unde proveneau numeroşi lăutari-zidari, meserii aflate de multe ori, în simbioză, ca şi cea de florari „boldeni”-zidari.

Gheorghe Lambru şi-a făcut ucenicia în lăutărie în cartierul bucureştean Herăstrău, cu lăutari de seamă din rândul rudelor sale , Victor Gore, Aurel Gore, Dona Dumitru Siminică şi a învăţat şi a cântat cu lăutari vestiţi, precum Panait Armonistu, Fane Vişan, Hopa Mitică, Niculae Florian, Nicu Pată, Costel Vasilescu „Trompetistul”.

Începând cu 1958, Gheorghe Lambru se alătură tarafului condus de Nicu Nămol(viorist şi solist), ca acordeonist secund, alături de Ilie Udilă. În formaţie mai cântau Florică Calu(vioară), Toni Iordache(ţambal), Titi Coadă(contrabas).

Gheorghe Lambru şi Toni Iordache aveau să devină cuscri, fiica din a doua căsătorie a lui Lambru, Luminiţa, s-a căsătorit în 1981 cu tânărul de 18 ani, Leonard Iordache, fiul ţambalistului eminent, Toni Iordache.

Despre Gheorghe Lambru se spune că este cel care a făcut legătura dintre generaţia de lăutari de până în deceniul cinci al secolului trecut şi cea din deceniile şase-şapte.

De la debut şi până în anii ’70, Gheorghe Lambru îşi compune piesele, multe dintre ele fiind preluate şi de colegele sale cântăreţe, el având o prezenţă foarte modestă în apariţiile televizate ale vremii, caz asemănător cu cel al lui Florică Roşioru, ambii fiind însă extrem de cunoscuţi şi de iubiţi în comunitatea romă, la nunţi, petreceri de familie şi în spectacole.

După anul 1990, Gheorghe Lambru a cântat cu ginerele său, ţambalistul Leonard Iordache, acordeonistul Ion Onoriu, clarinetiştii George Udilă şi Nelu Bosoi, contrabasistul Ghiţă Coadă, trompetistul Costel Vasilescu, dar şi cu soliste precum Gabi Luncă sau Romica Puceanu.

La solicitarea lui Mădălin Voicu, Gheorghe Lambru a colaborat la realizarea albumului “Şatra” şi a înregistrat primul său album, “Bună seara, dragă mama!”, la Electrecord, album care face parte din colecţia “Comori lăutăreşti”.

Marele artist a decedat pe 23 ianuarie 2002, la Bucureşti.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință