Connect with us

Social

Fundaţia Terre des hommes a finalizat un proiect european pentru integrarea şcolară a copiilor de etnie romă

În ultimii doi ani, Fundaţia Terre des hommes (Tdh) – România a implementat un proiect prin care a sprijinit integrarea şi reintegrarea şcolară a copiilor de etnie romă din familiile migrante pentru munca în străinătate, în special în Franţa şi Spania.

Proiectul a fost gestionat în perioada noiembrie 2018-februarie 2021 de Tdh România cu sprijinul a trei parteneri: Fundaţia Terre des hommes Europe (Ungaria), Fundacion Secretariado Gitano (FSG -Spania) şi AFEJI (Franţa), fiind cofinanţat de Comisia Europeană prin Programul Drepturi, Egalitate şi Cetăţenie (2014-2020). Buget total al proiectului: 454.333 euro (din care cofinanţare UE: 363.466 euro, iar contribuţia partenerilor: 90.867 euro).

Astfel în cadrul activităţilor din proiect şi de-a lungul celor doi ani, sute de profesori şi specialişti din România, Franţa şi Spania au colaborat şi au participat la traininguri despre identitatea romă, despre metode incluzive şi legislaţie antidiscriminare. În paralel cu aceste activităţi, organizaţiile partenere din proiect au făcut demersuri de advocacy la nivel instituţional naţional şi european, în sprijinul educaţiei continue şi nediscriminatorii a copiilor romi.

La finalul proiectului internaţional „MIŞTO AVILEAN” („Bun venit!” în limba romani), enumerăm câteva dintre activităţile şi realizările sale:

* Un mecanism transnaţional de comunicare şi cooperare online -platforma www.misto-avilean.eu- cu peste 300 de profesori şi peste 40 de şcoli frecventate de elevi romi în România, Franţa şi Spania. Această platformă a fost creată în urma rezultatelor unei cercetări sociologice (iunie-septembrie 2020), la care au participat 150 de profesori şi care a rezultat în două rapoarte: „Obstacole întâmpinate de copiii romi în şcoli” şi „Nevoile de formare ale profesorilor”. Pentru materializarea mecanismului transnaţional de cooperare, am organizat 8 întâlniri transnaţionale cu peste 100 de experţi educaţionali din România, Franţa şi Spania.

* Un eveniment de consultare cu 52 de specialişti a avut loc în februarie 2021, în urma unei campanii de advocacy bazată pe întâlniri cu reprezentanţi ai unor instituţii cu putere de decizie la nivel naţional şi european şi cu reprezentanţi ai unor reţele de ONG-uri europene

* O amplă campanie a avut loc anul trecut în şcoli (iulie-septembrie 2020), când 17 profesori voluntari din 12 judeţe au organizat evenimente care promovau incluziunea copiilor romi în orice şcoală. Copiii au transmis mesaje creative (cântece, desene, clipuri), pentru a susţine şi încuraja colegii lor de etnie romă. Peste 1.300 de persoane au participat în total la aceste evenimente în România (respectând regulile de prevenţie a Covid19 în vigoare la data respectivă): 730 elevi, 216 părinţi; 305 profesori; 92 alţi invitaţi.

* 20 de webinare, prezentări din partea a 5 experţi invitaţi, despre identitatea romani (prof. Dr. Delia Grigore), relaţia elev-părinte-profesor (Cristian Pădure), legislaţie antidiscriminare (Dezideriu Gergely); ruptura şcoală-familie (Mihaela Cozărescu), metode incluzive interactive (Alina Dumitru). Mulţi profesori au participat la mai mult de un webinar (706 participări).

Webinarele sunt disponibile online pe canalul Youtube al Terre des hommes România
https://www.youtube.com/watch?v=95mEHHqtl3Y&list=PLUPkYL7-E4ibVi3uIPlESc03E027NCTrj.

* Cel puţin 450 de profesori au fost formaţi aşa încât să aplice metode de educaţie şcolară incluzivă, continuă şi nediscriminatorie pentru elevi de etnie romă. (Cei 14 profesori care au participat la trainingul iniţial au format la rândul lor colegi prin intermediul a 16 evenimente de amploare în ianuarie 2020).

Suport de curs disponibil aici
https://www.misto-avilean.eu/ro/suport-curs-cresterea-capacitatii-cadrelor-didactice-pentru-educatie-continua-si-nediscriminatorie

CONTEXT Migraţia sezonieră la muncă în străinătate a familiilor de romi generează adesea dificultăţi de integrare şi adaptare pentru copii care îşi urmează părinţii sau care revin în România după mai mult timp. Sunt dificultăţi generate de:

* diferenţele între sisteme educaţionale şi instituţionale,

* diferenţe de limba şi cultura,

* dar şi dificultăţi administrative sau de echivalare a documentelor şcolare emise în alte ţări.

Familiile în migraţie sezonieră trăiesc adesea în situaţii precare. Povara procedurilor de transfer şcolar internaţional cade pe umerii părinţilor care, de multe ori, nu pot, nu ştiu sau nu au timp să le finalizeze. Comunicarea şi cooperarea internaţională între şcoli şi instituţii educaţionale devin astfel esenţiale.

Aşa cum ne mărturisea un director dintr-o şcoală frecventată de mulţi copii romi, ar fi bine ca: „Atunci când părinţii pleacă (în străinătate), să ne anunţe din timp, ce intenţii au, unde se duc. Asta pentru că cei de la şcoala de destinaţie să nu plece de la premisa că acel copil este ‘un ţigan care s-a dus acolo să fure’. Este vorba de a vedea acel copil corect. Poate că este un copil foarte bun. Ne-ar ajuta să ştim la ce nivel este copilul: cât de mult a acumulat sau cât de mult a pierdut în perioada în care a fost plecat în străinătate, să avem informaţii despre ce face acolo.”

Terre des hommes România este delegaţia locală a celei mai importante organizaţii elveţiene de protecţie a drepturilor copilului. Contribuim de peste 25 de ani la îmbunătăţirea sistemului de protecţie a copilului şi la reforma asistenţei sociale. De asemenea, facilităm participarea copiilor la dezvoltarea propriei comunităţi. În fiecare an, mii de copii şi părinţi sunt beneficiari ai proiectelor implementate de către Terre des hommes România.

Surse suplimentare de informaţii sunt disponibile prin link-urile de mai sus.

Mai multe informaţii, articole, foto şi video găsiţi pe site-ul web al proiectului (misto-avilean.eu), pe site-ul Fundaţiei Terre des hommes România şi pe pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/Misto-Avilean-110793040475945

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință