Copii ai Şcolii Creştine Private din Cartierul Romilor al comunei Tinca au fost implicaţi, în ultimele cinci luni, în activităţi de explorare ştiinţifică printr-un proiect dedicat acestora numit „Aventurier prin universul ştiinţei” şi finanţat de Fundaţia Comunitară Oradea.
Potrivit directoarei acestei şcoli, Daniela Tütös, în proiect au fost implicaţi 30 de elevi mai măricei, cei din clasele a III-a şi a IV-a, care au avut ocazia să descopere tainele ştiinţei într-un mod atractiv, ludic, printr-o multitudine de experimente.
Ajutorul copiilor a fost doctorul Lupă Ştiinţescu (profesoara Geanina Roman), care a creat pentru ei un cadru stimulativ pentru explorarea caracteristicilor unor corpuri, fenomene şi procedee. Astfel, copiii au investigat mediul înconjurător folosind instrumente şi procedee specifice, înţelegând mai bine ştiinţa şi fiind implicaţi în rezolvarea de probleme din viaţa cotidiană.
Scopul proiectului este cel de a ancora copiii în realitatea în care trăiesc, să le fie stârnită curiozitatea pentru studiu, pentru ştiinţe şi pentru învăţare, în general.

În cadrul proiectului, derulat în perioada februarie-iunie, în fiecare joi după-masă, elevii au fost implicaţi în activităţi de identificare a asemănărilor şi deosebirilor între corpuri pe baza observaţiilor proprii. Au fost angrenaţi să măsoare cu instrumente convenţionale şi neconvenţionale, comparând rezultatele cu propriile estimări, să deruleze experimente simple pe baza unui plan de acţiune, să aplice în viaţa de zi cu zi observaţiile ca demers al cunoaşterii, să conştientizeze efectele activităţii omului, pozitive sau negative asupra mediului înconjurător.
În această şcoală privată, înfiinţată de către Fundaţia „People to People” şi acreditată în anul 2012, învaţă în prezent, 189 de copii de etnie romă, din care 60 la grădiniţă, restul celor 129, fiind elevi în clasele primare, 0 – IV.
„Noi suntem chiar în mijlocul comunităţii de romi, majoritatea fiind copii de etnie romă, fie din familii mixte. Un singur copil are ambii părinţi români. În general, în fiecare an avem în medie câte 200 de copii, însă, analizând statistic, mai ales din 2017 de când sunt eu aici, am constatat o scădere treptată a numărului de copii, având în vedere că scade natalitatea inclusiv în comunitatea de romi. Foarte mulţi etnici pleacă în străinătate şi rămân peste hotare împreună cu familiile. În 2012 au fost născuţi dublul numărului de copii decât în acest an, adică în jur de 20 – 28 de copii pe an, comparativ cu peste 50 de nou-născuţi pe an înainte de 2012”, a declarat pentru Agerpres, Daniela Tütös.
Proiectul „Aventurier prin universul ştiinţei” a fost finanţat cu o sumă de 7.400 de lei prin programul „Fondul Ştiinţescu Oradea”, al Fundaţiei Comunitare Oradea, iniţiat de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România şi de Romanian-American Foundation.
Nu este singurul proiect pentru copii derulat în şcoala aceasta, fiind al doilea proiect Ştiinţescu, alte programe Şcoală după şcoală, şi foarte activi pe extracuricular – prin proiecte precum Maratonul lecturii, Romii au talent, Ziua Păcii, Ziua Europei, Săptămâna filmului ş.a.