Connect with us

Cultura

Friptura ţigănească

O reţetă aromată şi picantă de friptură de porc, colorată ca spiritul liber al etniei rome, care trezeşte pofta de viaţă, friptura de porc ţigăneasca este ideală pentru un prânz rustic, fără pretenţii, când vă doriţi ceva original şi autentic.

Lăsaţi prejudecăţile la o parte şi încercaţi să vă priviţi toţi vecinii cu interes pentru cultura şi valorile lor! S-ar putea să ne înţelegem toţi mai bine, dacă ne-am cunoaşte valorile tradiţionale, mentalitatea şi stilul de viaţă…
Ce pot eu să spun este că nu etnia face vecinul bun, ci educaţia, respectul şi sufletul omului. Generalizările nu fac decât să ne strice relaţiile interumane („Nu există pădure fără stricăciuni”). Aşa cum legile judecă faptele şi nu etnia, aşa ar trebui să facem şi noi. Pentru că şi noi, la rândul nostru, putem fi greşit judecaţi în funcţie de naţionalitate.

După ce am văzut un documentar despre folclorul ţigănesc, pot să spun că am rămas impresionată de vivacitatea muzicii lor şi de spiritul lor vesel, care transpare atât în dansuri, cât şi în arta culinară. Manelele nu reprezintă muzica tradiţională ţigănească, aşa cum probabil crede multă lume.
Mâncarea ţigănească este caracterizată prin culoare şi arome puternice, rusticitate şi… pasiune. Poate fi o experienţă interesantă!

Ingrediente:
– Muschi de porc (reţeta merge şi cu ceafa de porc şi cotlete)
– Lapte
– Câţiva căţei de usturoi (la 2 muşchiuleţi cam 7 căţei de usturoi)-functie de cât de mult suportaţi usturoiul
– Puţină faină
– Pastă de ardei iute (dacă vreţi şi mai picant) sau boia iute
– Sare
– Piper
– Boia dulce
– Ulei
Reţeta necesită un timp îndelungat de preparare, deoarece prevede marinarea cărnii în lapte cu usturoi măcinat (tradiţional se lăsă o noapte la frigider).
Se taie carnea în felii, se sărează şi se acoperă cu lapte. Se adăugă usturoiul măcinat şi se acoperă cu o folie alimentară bolul. Introduceţi la rece, măcar câteva ore, dacă nu aveţi timp o noapte. Eu am lăsat câteva ore şi a fost suficient.
Scurgeţi marinata şi aruncaţi-o.
Ştergeţi fiecare felie de surplusul de usturoi şi apoi presaraţi boia şi piper peste carne.
Dacă vreţi mai iute, adăugaţi şi o linguriţă de pastă de ardei iute sau puţină boia iute. Presaraţi cu făină şi prăjiţi carnea la foc mediu.
Când este rumenită, întoarceţi şi pe cealaltă parte.
Scoateţi fripturile pe un şerveţel absorbant.
Dacă vreţi o variantă puţin mai sănătoasă, nu prăjiţi carnea. Ungeţi o tavă cu puţin ulei şi puneţi fripturile una lângă alta. Daţi tava la cuptor la 180 de grade. E gata cam în 30 de minute, când sunt rumenite.
Se serveşte cu garnitură preferată: cartofi, orez, legume şi o salată rece, acrişoara, care să mai stingă puţin „focul” reţetei.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință