Connect with us

Educatie

Fonduri în bugetul de stat pentru bursele minime ale elevilor

 Un număr de 17 organizaţii din domeniul educaţiei, printre care reprezentanţi ai elevilor, părinţilor şi tinerilor, au transmis marţi premierului Florin Cîţu, miniştrilor Educaţiei şi Finanţelor, Sorin Cîmpeanu şi Alexandru Nazare, precum şi liderilor coaliţiei de guvernare, o scrisoare deschisă prin care solicită ca în bugetul de stat pe anul 2021 să existe fondurile necesare pentru plata burselor elevilor la cuantumurile minime stabilite de Guvern în luna decembrie 2020.

„În acest sens, ca urmare a numeroaselor solicitări ale societăţii civile, Guvernul României a instituit pentru anul şcolar 2020-2021, prin Hotărârea nr. 1064 din 4 decembrie 2020, un cuantum minim de 100 de lei/lună pentru toate cele patru tipuri de burse (performanţă, merit, studiu şi ajutorul social) pe care autorităţile publice locale trebuie să le acorde elevilor, în baza criteriilor prevăzute de Ordinului ministrului educaţiei nr. 5576/2011. (…) Dacă ne dorim ca instituţia cuantumului minim să fie cu adevărată eficientă şi bursele şcolare pentru elevi, în cuantumuri decente şi care răspund nevoilor elevilor, să fie cu adevărat acordate în fapt, Guvernul României trebuie să cuprindă în proiectul Legii bugetului de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, banii aferenţi plăţii cuantumurilor minime ale burselor, conform art. 105 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale”, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Academice din România.

Semnatarii scrisorii deschise solicită realizarea, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene, în cel mai scurt timp, a unei evidenţe a numărului de potenţiali beneficiari de burse şcolare, includerea în proiectul Legii bugetului de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată sau alte venituri ale bugetului naţional, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială în parte, a fondurilor necesare pentru plata integrală a burselor şcolare pentru elevi la valoarea minimă stabilită prin HG nr. 1064 din 4 decembrie 2020.

„În acest moment, în România părăsirea timpurie a şcolii (PTŞ), adică totalul tinerilor între 18 şi 24 de ani care nu au finalizat mai mult decât învăţământul gimnazial, este de 15,3%, cu 4 puncte procentuale peste cât România şi-a asumat acum 10 ani că va avea la orizontul anului 2020. Strict raportat la tinerii din mediul rural, rata părăsirii timpurii a şcolii este de 22,4%, conform Eurostat, ceea ce arată un puternic clivaj între mediul rural şi cel urban, întâiul fiind mai expus abandonului şcolar”, afirmă aceeaşi sursă.

Printre semnatarii scrisorii deschise se numără Societatea Academică din România (SAR), Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov, Asociaţia Elevilor din Maramureş, Asociaţia Vâlceană a Elevilor, Asociaţia Elevilor din Bacău, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP), Forumul Tinerilor din România (FTR), Delegaţii de tineret ai României la Organizaţia Naţiunilor Unite (Răzvan Foncea şi Ana-Maria Bălan), Federaţia Coaliţia pentru Educaţie, Organizaţia Salvaţi Copiii, Fundaţia World Vision, Roma Education Fund (REF), Institutul pentru Solidaritate Socială, Asociaţia Human Catalyst, Asociaţia Politeia, Platforma Civică ARESEL.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință