Connect with us

Social

Fonduri europene pentru combaterea pandemiei COVID-19 şi pentru protejarea mediului

Guvernul a aprobat în şedinţa de joia trecută o serie de măsuri prin care este extins sprijinul asigurat din fonduri europene în combaterea pandemiei cauzate de COVID-19, dar şi pentru protejarea mediului înconjurător, informează vineri seara Ministerul Fondurilor Europene.

Concret, în contextul creşterii numărului de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 cât şi al deceselor cauzate de acesta, în urma Memorandumului înaintat de MFE, a fost decisă redeschiderea apelului de proiecte „Consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19”, pentru acţiuni de tip B: crearea unor capabilităţi medicale mobile/formaţiuni medicale mobile de diagnostic şi tratament utilizate în combaterea răspândirii COVID-19/spitale modulare/containere de logistică medicală.

Pentru finanţarea acestor echipamente va fi alocată o sumă de 62 milioane euro. Categoria beneficiarilor, alături de IGSU, va fi extinsă astfel: spitale judeţene de urgenţă/spitale de urgenţă/institute medicale de urgenţă (din municipiul Bucureşti şi judeţele Timişoara, Iaşi, Cluj, Mureş, Craiova, Constanţa, Bihor, Bacău).

Apelul, finanţat în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, a fost deschis în perioada 15 – mai septembrie. În cadrul apelului au fost depuse 297 de proiecte în valoare de aproximativ 1,271 miliarde de euro.

De asemenea, a fost discutată extinderea tipurilor de instituţii care pot beneficia de tablete şcolare şi alte echipamente/ dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice. Astfel, dacă în prezent acestea pot fi finanţate în cadrul programului Operaţional Competitivitate doar prin intermediul unor proiecte pilot, MFE a solicitat Comisiei Europene modificarea POC pentru a putea fi acordate finanţări pentru toate şcolile gimnaziale, iar unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi autorităţile publice locale să devină beneficiari eligibili. Recent, Comisia Europeană a agreat modificarea POC pentru a acorda acest tip de finanţări, menţionează MFE.

Apelul POC pentru finanţarea proiectelor va fi deschis în perioada 2 noiembrie 2020 – 1 februarie 2020. Finanţările POC vor sprijini achiziţia de tablete şcolare şi alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediu on-line pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor didactice în anul şcolar 2020-2021.

MFE reaminteşte că, din fondurile alocate POIM, MFE a alocat 85 milioane euro pentru a finanţa unităţile de învăţământ să cumpere echipamente de protecţie medicală/ dispozitive medicale şi dezinfectanţi, precum şi containere sanitare mobile. În cadrul acestui apel, proiectele pot fi depuse în perioada 25 octombrie 2020 – 15 ianuarie 2021.

Totodată, în şedinţa de Guvern de joi, a fost adoptată modificarea HG nr. 399/2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune 2014-2020 pentru a permite finanţarea de autovehicule de transport rutier nepoluante.

„HG 399/2015 reglementa eligibilitatea cheltuielilor pentru achiziţia de autovehicule în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene la echivalentul a 15.000 euro/autovehicul. Însă, conform legislaţiei deja în vigoare din 2018, autorităţile şi instituţiile publice pot achiziţiona autoturisme nepoluante cu preţuri de până la 35.000 euro, inclusiv TVA. În acest context, a fost decisă majorarea plafonului la 35.000 euro/autovehicul şi în cazul achiziţiilor finanţate din fonduri europene”, precizează MFE.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință