Connect with us

La zi

Festivalului Intercultural ProEtnica: Aproape 700 de reprezentanţi ai minorităţilor naţionale recunoscute în România au participat la eveiment

Aproape 700 de reprezentanţi ai minorităţilor naţionale recunoscute în România au participat, în perioada 21 – 25 august, la cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Intercultural ProEtnica, fiind prezentă pentru a doua oară minoritatea sorabilor din Germania. Evenimentul, care a adus în Cetatea Medievală Sighişoara mii de turişti români şi străini şi care a devenit o tradiţie, a constituit un nou prilej de bucurie pentru public, chiar „dacă aceasta a fost cea mai caldă ediţie din acest an”, spune directorul Asociaţiei Centrul Educaţional pentru Tineret (ibz) Sighişoara, Volker Reiter, organizatorul festivalului.

În cadrul festivalului au avut loc secţiunile „Agora dialogului intercultural” şi „Salonul Literar”.

Asociaţia Divers a încercat în acest an să organizeze zilnic Academia Interculturală de Vară „ProEtnica”, într-un fel în care să se încadreze în tematica mare a protecţiei minorităţilor naţionale din Europa, a precizat preşedintele asociaţiei, Maria Korek.

Ea a atras atenţia cu privire la absenţa din programele şcolare a problematicii minorităţilor naţionale, dar şi la lipsa de pregătire în acest sens a cadrelor didactice.

„Va fi extrem de benefic dacă s-ar introduce în pregătirea cadrelor didactice un curs de educaţie interculturală. Prin asta s-ar putea da informaţii cadrelor didactice – atât învăţătorilor, cât şi celorlalţi care predau în gimnaziu şi liceu -, prin care să fie abilitaţi ca să introducă firesc în curriculă, deci nu o oră în plus sau să încărcăm programa, ci se pot face firesc, poate interdisciplinar. (…) Ar schimba enorm de mult toată perspectiva pe care o avem în general asupra minorităţilor în ţară, dar şi asupra unei convieţuiri absolut fireşti care se întâmplă. Dar care e perturbată câteodată din afară”, a spus Maria Korek.

ProEtnica a beneficiat şi în acest an de sprijinul Ambasadei Germaniei în România, Ministerului pentru Ştiinţă, Cercetare şi Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

Meto Novak, delegat al Ministerului pentru Ştiinţă, Cercetare şi Cultură al Landului Brandenburg, aflat pentru a treia oară la ProEtnica, a constatat că în ambele state sunt exemple de oameni care nu cunosc minorităţile din propria ţară şi a subliniat că unele minorităţi trebuie să se lupte pentru recunoaşterea limbilor lor de către publicul larg.

Scena principală din Piaţa Cetăţii a fost, timp de cinci zile, animată de peste 50 de ansambluri aparţinând tuturor minorităţilor naţionale din România, care au evoluat şi în spectacole interactive. Acestea au oferit momente artistice de dans şi muzică inedite – adevărate demonstraţii de prietenie interculturală. Astfel, pe scenă au urcat toate organizaţiile minorităţilor naţionale de pe teritoriul ţării: albanezi, armeni, bulgari, croaţi, evrei, germani, greci, cehi, italieni, macedoneni, maghiari, polonezi, ruteni, romi, ruşi lipoveni, sârbi, slovaci, turci, tătari, ucraineni. Nu au lipsit din program seara dedicată teatrului şi expoziţiile artiştilor contemporani aparţinând minorităţilor. De remarcat şi în acest an a fost prezenţa minorităţii naţionale a sorabilor din Germania, care dezvoltă latura internaţională a festivalului.

Piaţa Muzeului din Sighişoara a devenit, totodată, locul de amplasare a standurilor de carte, de prezentare a comunităţilor etnice sau a tradiţiilor meşteşugăreşti.

Cei peste 15.000 de vizitatori au avut parte de surprize plăcute, între acestea fiind seara grecească, din 22 august, care a fost încheiată cu un recital susţinut de Ionuţ Galani, iar sâmbătă seară a concertat ansamblul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Bucharest Klezmer Band, împreună cu consacrata artistă Maia Morgenstern.

Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Consiliul Judeţean Mureş, în calitate de parteneri cu aport financiar, precum şi de Guvern, prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în calitate de finanţator, fiind sprijinit de Institutul Cultural Român.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință