Connect with us

Eveniment

FESTIVALUL ”ROMANI KULTURA”

Festivalul ROMANI KULTURA este o iniţiativă care s-a născut din motivaţia firească de a exploata oportunităţile pe care le oferă cultura romă şi din dorinţa de a dezvolta nivelul de cunoaştere, informare, implicare şi interacţiune al publicului, prin manifestările şi specificul culturii rome, existente de secole în societatea românească.

Acest festival este un proiect interdisciplinar al Centrului Naţional de Cultură a Romilor, care îşi propune să promoveze atât elementele culturii rome tradiţionale, dar în special ale celei moderne, în condiţiile în care publicul larg este tentat să se raporteze la cultura romă doar prin elementele ei tradiţionale.

Una dintre atracţiile Festivalului a fost Cortul de Kultură, unde au avut loc dezbateri pe teme de interes din cultura romilor, prezentări de film cu tematică romă şi expoziţii de artă contemporană romă. Printre invitaţi îi amintim pe scriitorul Vasile Ionescu şi antropologul Delia Grigore.

De-a lungul celor 4 zile, mai mult de 30 de meşteşugari romi şi invitaţii lor din alte etnii au avut  posibilitatea de a prezenta publicului obiecte meşteşugăreşti, realizate în tehnici de manufacturare din cele mai diverse.

Filmele documentare ce au fosti prezentate în cadrul Festivalului au  facilitat dezbateri şi schimburi de opinii între oameni de cultură, activişti romi, oameni politici şi artişti romi, pe diverse teme sociale şi culturale: limba romani, creşterea stimei de sine şi identitatea culturală a romilor.
Serile s-au  încheiat în acordurile muzicale ale unor mari instrumentişti romi.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință