Connect with us

Social

FENOMEN LA TOFLEA!

S-au inscris la programul „Sansa a doua”, pentru ca nu mai au viitor ca mestesugari de tuciuri, burghie si clopotei. In fiecare sambata si duminica, 12 profesori de la „Anghel Saligny” vin in sat pentru a-i invata carte.

„Prin 2010, domnul Gruia Stoica – primul din Toflea care a facut facultate inca de pe vremea lui Ceausescu – mi-a spus: daca nu ai cel putin liceul, nu esti om. Nici ca om de serviciu nu te poti angaja. Si eu, ca si alti colegi de-ai mei, am abandonat studiile in clasa a VIII-a. Impreuna cu sotia mea, care terminase si ea doar gimnaziul, am hotarat sa facem ceva. In 2012, m-am interesat care ar fi solutiile si am aflat ca daca voi convinge 15 consateni sa-si continue studiile liceale se va infiinta o clasa speciala la „Sansa a doua”, la Liceul „Anghel Saligny”. Am umblat din poarta in poarta si am strans 75 de dosare, nu 15″, isi incepe povestea mediatorul scolar din Toflea, Gheorghe Dinca.

In prezent, el si sotia sa sunt in clasa a XI-a si, in nici trei ani, au reusit sa convinga sa le urmeze exemplul nu mai putin de 260 de romi din sat. Mediatorul scolar sustine ca, atunci cand au vazut cei de la liceu cati elevi s-au inscris inca din primul an, au decis sa trimita profesorii in sat, ca sa le fie mai usor oamenilor sa frecventeze cursurile.
„Tot domnul Gruia Stoica, prin Fundatia Toflea, s-a oferit sa plateasca naveta celor 12 cadre didactice care vin in fiecare sambata si duminica la noi”, mai spune Gheorghe Dinca.

La 68 de ani, la liceu
Acum, cel mai tanar elev de la „Sansa a doua” are 16 ani, iar cel mai in varsta are 68 de ani. E vorba de Miluta Gheorghiu – unul din consilierii locali ai comunei Brahasesti, de care apartine satul Toflea. Despre motivele care l-au determinat pe acesta sa vina la scoala la varsta cand are fire albe in mustati, tot mediatorul scolar vrea sa ne lamureasca: „A vazut ca lumea se inscrie la liceu, iar el, fiind consilier local, nu putea sa ramana fara carte. Trebuia sa fie un exemplu”.
Gheorghe Dinca mai povesteste ca sunt familii intregi care s-au luminat ca le trebuie carte si s-au inscris la scoala. Tatal si fiul sunt la liceu, iar sotia s-a inscris si ea la „Sansa a doua” la clasa a III-a, pentru ca nu putea ramane mai prejos decat toata familia.
„La noi functioneaza foarte bine ambitia. Daca cei din jur vad ca tu poti, spun ca si ei pot sa faca la fel ca tine”, declara Miluta Gheorghiu din Toflea.

„De cand cu importurile din China, nu mai merge meseria”
Sunt in total opt clase de liceu cu frecventa redusa, cu specializarile filologie si constructii. Deocamdata, prima serie a ajuns in clasa a XI-a. Daca lucrurile merg bine, peste doi ani va iesi si prima serie cu diploma de bacalaureat. Dar dintre cei 260 de romi inscrisi la inceputul anului sunt destui care n-au mai venit la scoala, pentru ca au plecat cu treburi ca sa-si intretina familia.
Din nefericire, nu s-au gasit solutii sa-i motiveze cumva si material pe „invatacei”, dar se cauta in continuare posibilitati prin proiecte si atunci rata abandonului va fi mai mica.

„M-am gandit: cum pot fi exemplu pentru copiii mei doar cu opt clase. Si m-am inscris la liceu. Apoi a venit sansa sa ma pot angaja si ca mediator scolar. In vara, sotia mea va da concurs pentru postul de mediator sanitar. Oamenii au vazut ca se poate sa aiba parte, daca au carte. Trebuie sa stii carte ca sa poti sa citesti si sa stii pe unde mergi, sa stii sa scrii o cerere. Noi avem afaceri de familie, trebuie sa stii sa-si faci singur documentele, ca nu mai merge asa”, spune Dinca, mandru.
El sustine ca romii au fost obligati sa se reorienteze catre scoala pentru ca mica lor industrie de mestesugari nu mai merge asa cum se intampla pe vremuri. „De cand cu importurile din China, nu mai merge meseria. Afacerile cu tuciuri, burghie si clopotei, tot ce faceam noi, nu mai au cautare. Trebuie sa ne gasim altceva de munca. Asa ne-am indemnat unul pe altul la scoala”.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință