Asul de trefla

Fănică Luca – Un virtuoz al naiului, cel care a înființat prima catedră de nai din România

Fănică Luca, pe numele adevărat Iordache Luca Ștefan s-a născut la 5 aprilie 1894 la Ploiești şi a murit la  26 octombrie 1968, la București. El a fost un naist virtuoz, vocalist și șef de orchestră rom din România.

Este considerat unul dintre cei mai talentați naiști din toate timpurile, fiind apreciat de compozitorul George Enescu drept „cel mai bun suflător pe care l-am auzit până azi (Expoziția Universală de la New York, 1939”.

Genurile pe care le-a abordat au fost muzica lăutărească (vocală), populară, café-concert și romanțe.

Fănică Luca a fost și un pasionat profesor de nai. Între elevii care au studiat sub îndrumarea lui se numără naiști de mare talent, precum Damian Luca (nepotul său), Nicolae Pîrvu, Radu Simion, Gheorghe Zamfir.

Fănică Luca a fost decorat de francezi, iubit de soldați și apreciat de comuniști, şi este cel care a înființat prima catedră de nai din România.

În 1939, Enescu spunea despre el că este „cel mai bun suflător pe care l-am auzit până azi”. Se împlinesc 127 de ani de la nașterea marelui naist Fănică Luca.

Iordache Ștefan Luca s-a născut în familia unui lăutar rom care i-a oferit în dar primul său nai cu 12 țevi. La 13 ani deja cânta într-un taraf și avea angajamente și la 16 ani a plecat la Istanbul să cânte.

Reîntors în țară cu mai multă experiență, a cântat în restaurante bucureștene, a colaborat cu orchestra radio și apoi a fost cu taraful lui Grigoraș Dinicu la Paris unde a fost remarcat și decorat de Ministerul Educației Naționale Franceze cu Ordinul “Palmes” al Academiei Franceze, în gradul de ofițer.

A primit Diploma de Onoare Clasa I cu Medalia de Aur. Apreciat la Paris, a rămas acolo o vreme, apoi a plecat la Londra și la New York. În timpul războiului a cântat pentru soldații din spitale sau pentru cei de pe front și în perioada comunistă a reușit să plece în turnee în blocul sovietic și chiar în China și Coreea.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version