Connect with us

News

„Factorul rom”, de Adrian Nastase

In ultimele zile s-a discutat mai mult despre romi, prin prisma spitalizarii si, ulterior, a decesului regelui Florin Cioaba – Dumnezeu sa-l ierte! Din nou, problema romilor a fost abordata, emotional, intr-o strategie pe termen scurt, cu finalitate electorala. La fel ca in cazul comunitatii maghiare din Romania, Traian Basescu s-a indreptat spre comunitatea romilor, timp de aproape zece ani, exclusiv pentru motive de vot, pentru a mobiliza voturile acestora, prin gesturi de compasiune sau de simpatie, in bataliile electorale. Aceasta abordare este extrem de periculoasa. Fara a gindi si a pune in aplicare o strategie pe termen lung, cei care ar putea manipula voturile romilor ar putea influenta major viata politica din Romania. Deocamdata, aceste voturi, in diferite locuri din tara, sint fragmentate, in viitor insa, daca nu se vor gasi solutii pentru integrarea lor, romii ar putea reprezenta o sursa puternica de framintari si nu numai.
In 2001, la doar patru luni de la preluarea guvernarii, am adoptat o hotarire de guvern ce continea Strategia Guvernului Romaniei de imbunatatire a situatiei romilor, strategie ce viza, prin peste 120 de masuri concrete, domenii cum ar fi administratia si dezvoltarea comunitara, locuintele, securitatea sociala, sanatatea, justitia si ordinea publica, protectia copilului, educatia, cultura si cultele, comunicarea si participarea civica, existind un Comitet mixt de monitorizare, comisii ministeriale pentru romi, experti locali pentru problemele romilor. Intr-o anumita masura, programul „Cornul si laptele” i-a avut ca principali destinatari pe copiii romi. Spre sfirsitul guvernarii, am infiintat Agentia nationala pentru romi – care s-a ocupat de procurarea documentelor de identitate si a inceput sa pregateasca masuri pentru crearea unor locuri de munca, inclusiv prin concesionarea de catre stat a unor terenuri care sa fie folosite pentru cultivarea de produse, constructia de locuinte etc. Ideea de baza era aceea de socializare si integrare a romilor prin educatie si locuri de munca. Ce a facut Basescu pe directia asta timp de zece ani? Raspunsul il veti da singuri…
Pe de alta parte, problematica romilor nu mai este de mult o chestiune strict romaneasca. De aceea, in 2007, i-am trimis o scrisoare deschisa premierului Tariceanu, prin care ii propuneam ca Romania sa actioneze, la nivelul Uniunii Europene, pentru crearea unei Agentii europene pentru romi, astfel incit banii comunitari sa fie utilizati judicios, nu pentru seminarii in care sa fie platiti diversi experti occidentali care sa ne spuna ca situatia romilor e complicata, ci pentru punerea in practica a unor masuri concrete, monitorizate cu rigoare. Cred, de atfel, ca o astfel de initiativa ar trebui reluata.
In fine, consider ca o actiune sociala mai dinamica, in parteneriat cu statul, a cultelor din Romania – in special a Bisericii Ortodoxe Romane – ar fi necesara, la fel cum s-a intimplat la inceputul anilor 2000 in chestiunea copiilor abandonati. Altfel, in mod natural, singurele care se vor extinde in zona acestei etnii vor fi bisericile neo-protestante.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință