Connect with us

Social

Externalizarea serviciilor de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi

Externalizarea serviciilor de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi şi implementarea unui program de monitorizare a centrelor de îngrijire de către experţi independenţi din organizaţii neguvernamentale sunt principalele două măsuri anunţate joi de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), Mădălina Turza.

Conducerile Ministerului Muncii şi a ANDPDCA au luat aceste măsuri în urma rezultatelor controalelor realizate la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi cu Handicap (CRRNPAH) Urlaţi, după ce în acest centru au avut loc patru decese anul trecut, dar şi la alte instituţii de îngrijire a persoanelor cu handicap şi de protecţie a copiilor instituţionalizaţi.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a precizat joi că pregăteşte o schimbare radicală de paradigmă a serviciilor de îngrijire a persoanelor cu handicap, deoarece instituţiile publice din domeniu nu se concentrează pe îmbunătăţirea calităţii vieţii beneficiarilor.

Ministrul Muncii a atras atenţia că măsurile radicale pe care le pregăteşte în sistem vor culmina cu închiderea unora dintre centrele de îngrijire a persoanelor cu handicap.

Pe de alta parte, ea a cerut o schimbare de atitudine în instituţiile care să ocupă îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi.

Externalizarea serviciilor de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi reprezintă o prioritate pentru echipa sa. „Pentru mandatul pe care mi l-am asumat în Minister, externalizarea serviciilor, ca sprijinul pentru persoanele cu dizabilităţi să dobândească aptitudini cu ajutorul cărora să dobândească o viaţă independentă, reprezintă cu adevărat o prioritate”, a adăugat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a susţinut că motivul pentru care apelează la externalizarea serviciilor este faptul că statul nu se pricepe să livreze anumite servicii la cea mai bună calitate.

Pe de altă parte, aceasta a explicat că mecanismul de monitorizare a centrelor de îngrijire a persoanelor cu handicap va include experţi independenţi din cadrul organizaţiilor neguvernamentale

La rândul său, preşedintele ANDPDCA, Mădălina Turza, a explicat că mecanismul de monitorizare va avea trei paliere, ultimul implicându-i pe experţii independenţi din ONG-uri.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință