Connect with us

La zi

Expoziţia ”Romi pentru România. Personalităţi marcante ale culturii rome” – până pe 30 noiembrie, în staţiile de metrou

Expoziţia video „Romi pentru România. Personalităţi marcante ale culturii rome”, prin care se doreşte să se atragă atenţia asupra personalităţilor marcante ale culturii rome, va putea fi văzută, până pe 30 noiembrie, pe monitoarele din staţiile de metrou, informează Art Safari într-un comunicat.

„Personalităţile rome au contribuit de-a lungul timpului la dezvoltarea culturii şi societăţii româneşti, per ansamblu. Tot ce ne dorim este să promovăm aceste personalităţi pentru a fi cunoscute de întreaga societate românească”, a declarat Mihai Neacşu, director al Centrului Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher.

Prin acest demers, organizatorii îşi propun să schimbe mentalităţi, să reducă stereotipuri în societatea românească în ansamblul ei şi să contribuie la dezvoltarea dialogului intercultural, se precizează în comunicat.

„Arta şi cultura contribuie la crearea unei societăţi empatice şi eliberate de stereotipuri. Invităm călătorii să ridice privirea spre ecrane şi să reflecte asupra numelor sonore care au adus o mare contribuţie la nivel cultural şi artistic”, a transmis Ioana Ciocan, CEO Art Safari şi comisar al României la Bienala de Artă de la Veneţia.

Printre personalităţile prezentate în expoziţie se numără Anca Parghel (1957 – 2008), cântăreaţă de jazz cu numeroase premii, Ion Voicu (1923 – 1997), violonist de renume, Anton Pann (1790 – 1854), poet, publicist român, profesor de muzică religioasă, protopsalt, compozitor de muzică religioasă, folclorist şi, nu în ultimul rând, compozitor al muzicii imnului naţional, Barbu Lăutaru (1780 – 1858), muzician renumit care a înfiinţat un taraf în târgul Iaşilor, Grigoraş Dinicu (1889 – 1949), violonist şi compozitor de renume, Zita Moldovan, actriţă şi prezentatoare a emisiunii de televiziune „Din viaţa romilor”, Alina Şerban (n. 1987), actriţă şi regizoare premiată la nivel internaţional, care a regizat piesa de teatru „Marea Ruşine”, Doiniţa Oancea (n. 1983), actriţă care a devenit celebră în urma interpretării personajului Minodora din „Inimă de Ţigan”, „Regina” şi „State de România” şi a jucat în piesa „Marea Ruşine”, Ştefan Mihalache (n. 1982), cunoscut sub numele de Connect-R, Bănel Nicoliţă (n. 1985), jucător de fotbal cunoscut pentru activitatea sa la FC Steaua Bucureşti, Marian Simion (n. 1975), fost pugilist recunoscut internaţional.

Expoziţia face parte din campania „Romi pentru România”, pe care Agenţia Naţionala pentru Romi, Centrul Naţional de Cultură a Romilor- Romano Kher şi Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa” o derulează din luna aprilie 2023.

Proiectul cultural este realizat de Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher, în parteneriat cu Metrorex şi Art Safari.

 

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință