Lansarea cărţii „Evoluţia statutului minorităţii rome în România. Ediţia I: O analiză a participării romilor la viaţa politică românească în perioada 1990 – 2003”, autor Gheorghe Ivan, a avut loc, miercuri, la Palatul Parlamentului, în prezenţa autorului şi a numeroşi invitaţi.
Evenimentul, care a fost organizat de Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa”, a debutat cu un moment de reculegere în memoria victimelor care au pierit din cauza atacurilor organizaţiei Hamas împotriva Statutului Israel, victimelor colaterale din Fâşia Gaza, dar şi victimelor războiului din Ucraina.
Gheorghe Ivan este primul demnitar rom care a făcut parte din Guvern, în perioada post-decembristă, în perioada mandatului său fiind elaborată Strategia Guvernului României de îmbunătăţire a situaţiei romilor pentru perioada 2001-2010, adoptată prin H.G. nr. 430/2001.
Volumul cuprinde toate eforturile şi realizările obţinute de liderii şi activiştii romi, în perioada de referinţă, pentru îmbunătăţirea situaţiei minorităţii rome şi prezintă totodată iniţiativele privind participarea romilor la viaţa politică românească susţinute de-a lungul timpului de către singura organizaţie reprezentativă a romilor reprezentată în Parlamentul României – Partida Romilor „Pro Europa”.
„Cartea trece in revistă paşii cei mai importanţi pe care minoritatea noastră a reuşit să-i facă din 1990 şi până în prezent. Ceea ce mi s-a părut foarte interesant este faptul că domnul Gheorghe Ivan a reuşit să surprindă într-un mod extrem de obiectiv şi chiar foarte bine înfiinţarea unor instituţii reprezentative pentru minoritatea romă – şi aici mă refer la Centrul Naţional de Cultură a Romilor, la Agenţia Naţională pentru Romi. (…) Ulterior, în timpul Guvernului Năstase, adoptarea primei Strategii de îmbunătăţire a situaţiei romilor, cu măsurile aferente. Sigur că în această carte regăsim şi evoluţia unor resurse umane ale minorităţii noastre care sunt indispensabile bunului mers în comunităţile de romi, şi mă gândesc aici la mediatorii şcolari, la mediatorii sanitari, la experţii pe problemele romilor. (…) Deci un angrenaj instituţional care, de-a lungul timpului, a reuşit să producă o serie de schimbări în comunităţile de romi”, a declarat deputatul minorităţilor naţionale Cătălin Manea, reprezentantul comunităţii rome în Parlament.
Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a afirmat că romii sunt o resursă „importantă” pentru România şi contribuie la creşterea ţării, dar o pot face „cu mai multă determinare şi mai mult succes”.
„Romii sunt o resursă importantă pentru România, sunt oameni care pot contribui la creşterea României, sunt oameni care contribuie deja, dar o pot face şi cu mai multă determinare şi mai mult succes, în contextul care România este pe un trend de creştere extrem de important, că avem nevoie de toate resursele ţării pentru a le angaja în acest proces de dezvoltare”, a declarat Romaşcanu, fost ministru al Culturii.
Cartea este scrisă cu sufletul şi cu mintea, aceasta fiind una pozitivă, a mărturisit autorul.
„Manuscrisul cărţii mele a fost scris cu pixul, cu sufletul şi cu mintea. Mai departe, am încredere că dumneavoastră o veţi citi. (…) Am vrut să scriu o carte corectă, adevărată şi în momentul de faţă a ieşit o istorie politică a Partidei Romilor. Aceasta este prima ediţie, sper că într-o ediţie revizuită să scriu mai multe despre participarea romilor la viaţa politică şi civică. Vor veni propuneri. (…) Nu aici se termină istoria politică a romilor. Istoria politică a romilor va continua şi mă mândresc să mai apară şi alte cărţi pe care le vor scrie cei care au dovezi şi care au crescut sub ochii noştri şi noi i-am încurajat. (…) Aceasta este realitatea – romii au evoluat.(…) Vă las că citiţi şi să constataţi că tot ceea ce am scris este adevărat”, a declarat Gheorghe Ivan.
Autorul a subliniat că menirea sa a fost să contribuie la cristalizarea procesului de participare politică a romilor la viaţa politică românească. „Iar acum îmi continui misiunea în interesul romilor, prin cartea aceasta, scrisă pe baza documentelor şi a experienţei mele, care reprezintă practic prima istorie politică a romilor, trăită şi povestită, pe bază de dovezi de un rom, din neamul lăutarilor”, a subliniat Gheorghe Ivan.
El l-a dat drept exemplu de bună practică pe primarul Municipiului Buzău, Constantin Toma, prezent la eveniment, pentru faptul că este printre puţinii edili care are o expertă pentru problematica romilor, care este şi de etnie romă, expert care a fost format în cadrul proiectului „Reţeaua naţională a experţilor locali romi, mecanism de sprijin în implementarea măsurilor de incluziune socială a romilor, grup vulnerabil supus excluziunii sociale”, proiect finanţat din fonduri europene prin care s-au format 210 experţi romi.
„Expertul pentru problematica romilor reprezintă un liant între comunitatea de romi şi autorităţile locale, astfel încât probleme acestora să fie cunoscute şi să se ţină cont de ele, pentru a se identifica cele mai bune soluţii”, a arătat Gheorghe Ivan.
Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a apreciat că volumul semnat de Gheorghe Ivan reprezintă o contribuţie importantă pentru istoria recentă a comunităţii rome.
„În primul rând inventariază o serie de repere consistente şi fundamentale în evoluţia din ultimii 30 de ani a minorităţii rome din partea dumneavoastră care aţi participat direct la aceste acţiuni sau poate chiar că le-aţi iniţiat pe unele dintre ele. Prin urmare este o contribuţie valoroasă pentru istoria recentă a comunităţii. Şi, doi, este cumva o mărturie a luptei pentru câştigarea unor drepturi, mărturie care trebuie totuşi să amintească faptul că aceste drepturi nu sunt niciodată garantate, nu sunt niciodată obţinute fără efort, ci sunt consecinţa unor eforturi mari pe care trebuie să le facă nu doar o comunitate sau alta, ci întreaga societate românească, inclusiv majoritatea care de multe ori poate a fost restantă în a asculta problemele minorităţii. (…) Suntem egali şi în faţa greutăţilor şi în faţa lui Dumnezeu!”, a subliniat prefectul.
Evenimentul a continuat cu masa rotundă privind parcursul democratic al minorităţii rome din cadrul societăţii româneşti. Ambele evenimente au fost moderate de Florina Ivan, fiica autorului.
Printre cei care au mai luat cuvântul s-au aflat academicianul Mircea Dumitru, vicepreşedinte al Academiei Române, primarul Municipiului Buzău, Constantin Toma, secretari de stat din mai multe instituţii guvernamentale, reprezentanţi ai unor ONG-uri, organizaţii de profil. Au transmis mesaje Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, Paul Schwartz, preşedintele Comunităţii Evreilor din Bucureşti.
Gheorghe Ivan a mai fost şi manager de proiect în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Romi, al proiectului finanţat din fonduri europene, intitulat: „Reţeaua naţională a experţilor locali romi, mecanism de sprijin în implementarea măsurilor de incluziune socială a romilor, grup vulnerabil supus excluziunii sociale”, prin care a format 210 experţi romi care au lucrat timp de doi ani în primării, fiind plătiţi din fonduri europene, iar ulterior primarii aveau obligaţia contractuală de a îi angaja.