Mai multe evenimente care vor aduce în atenţie şi vor celebra cultura comunităţii rome din Harghita vor fi organizate în lunile aprilie şi mai, de către Consiliul Judeţean.
Coordonatorul grupului de lucru pentru sărăcia extremă din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, András Lóránd, a declarat că evenimentele vor fi organizate în cele trei regiuni ale judeţului – Ciuc, Odorhei şi Gheorgheni, urmând să cuprindă serate literare, dar şi expoziţii cu fotografii care surprind viaţa comunităţii rome.
Potrivit sursei citate, în cadrul seratelor literare vor fi citite poeziile lui Rafi Lajos, poet născut într-o familie de romi şi care a trăit la Lăzarea, în judeţul Harghita.
De altfel, poetul Rafi Lajos va primi şi o distincţie post-mortem din partea Consiliului Judeţean Harghita.
„Pe parcursul lunii aprilie o să avem trei serate în cadrul cărora va fi prezentat poetul Rafi Lajos. Rafi Lajos a murit acum 11 ani, iar poeziile pe care le-a scris considerăm că sunt foarte importante şi merită vorbit despre acestea. (…) În cele trei regiuni ale judeţului – Ciuc, Gheorgheni şi Odorhei va fi organizată câte o serată în cadrul căreia se vor prezenta poeziile, viaţa lui Rafi Lajos. Pe lângă acest lucru, la finele lunii aprilie, dorim să-l premiem post-mortem pe Rafi Lajos, respectiv să acordăm un premiu familiei”, a declarat András Lóránd.
De asemenea, în această perioadă se derulează şi un concurs de fotografie, organizat tot de către Consiliul Judeţean, sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, cu tema „Viaţa Romilor”.
La concurs pot participa fotografi amatori sau profesionişti din judeţul Harghita, care pot trimite lucrări la cele două secţiuni, respectiv „Portrete de romi” şi „Sărbătorile romilor”.
„Sărbătorile romilor este o temă foarte largă, începând la înmormântări până la ziua de naştere a unuia din familie, tot ce fotografii văd, deoarece fotografii, când intră în comunităţi de romi, au un fel de a vedea lucrurile pe care nu îl înţelegem noi, oamenii de zi cu zi. Şi suntem curioşi în ochii fotografilor ce înseamnă un portret, ce înseamnă o sărbătoare a romilor”, a spus András Lóránd.
Fotografiile pot fi trimise pe adresa de email andraslorand@hargitamegye.ro, până la data de 25 aprilie, urmând să fie jurizate de un juriu format dintr-un reprezentant al Consiliului Judeţean şi doi membri ai Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România.
Cele mai bune fotografii vor fi premiate, iar o selecţie va fi prezentată şi publicului larg în cadrul unei expoziţii itinerante, în aer liber, care va ajunge în cele trei zone ale judeţului, pe parcursul lunii mai.
András Lóránd a menţionat că această serie de evenimente, organizată în contextul Zilei Internaţionale a Romilor, care se marchează la începutul lunii aprilie, are rolul de a contribui la recunoaşterea culturală a comunităţii de romi din Harghita.
„Anul trecut, când am finalizat strategia judeţeană (Strategia pentru incluziunea socială a romilor din judeţul Harghita-nred), în planul de acţiune, există o arie numită ‘recunoaşterea culturală a comunităţilor de romi’. Considerăm că, prin aceste activităţi, putem să contribuim la recunoaşterea culturală a comunităţilor romi. Deoarece, hai să vorbim un pic şi din altă perspectivă, dacă vedem un om care umblă pe stradă în costum popular, suntem foarte mândri de el, fiind ungur, fiind român, de orice naţie, dar dacă vedem câteva persoane de etnie romă care, tot aşa, umblă în costum popular nu simţim la fel şi considerăm, eu personal sigur, că aceste lucruri trebuie considerate ca şi o valoare, doarece aceste comunităţi îşi folosesc costumele populare într-un mod funcţional de zi cu zi, iar celelalte comunităţi deja le iau doar când e o sărbătoare, de exemplu. Sau, comunitatea din judeţul Harghita nu prea are o perspectivă despre sărbătorile romilor, are câteva idei despre ce ar fi, dar dorim să arătăm că există şi alte tipuri de sărbători pe care nu le ştim. Deci, în primul şi în primul rând, obiectivul acestui concurs, obiectivul acestei serii de evenimente este de a contribui la recunoaşterea culturală a comunităţilor de romi”, a mai precizat András Lóránd.