Connect with us

Social News

Eurostat: România continuă să se apropie de media UE la capitolul consum

În 2022, consumul individual efectiv (AIC – un indicator al nivelului bunăstării gospodăriilor) per capita, exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) varia între 67% din media UE în Bulgaria şi 138% din media UE în Luxemburg, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Nouă state membre UE au avut în 2022 un consum per capita mai mare decât media din UE, cel mai ridicat nivel fiind în Luxemburg (38% peste media din UE), Germania (19%), Austria (18%), Ţările de Jos (16), Belgia (15), Danemarca (11), Franţa şi Finlanda (ambele 9) şi Suedia (8). Urmează grupul ţărilor cu un consum per capita uşor mai mic decât media din UE: Italia (1% sub media UE), Cipru (2%), Lituania (5%), Slovenia (10%) şi România (12%).

De asemenea, 18 state membre UE au avut în 2022 un consum per capita sub media din UE, cel mai scăzut nivel fiind în Bulgaria (33% sub media UE), Ungaria (28%) şi Slovacia (27%).

Conform Eurostat, PIB-ul per capita (valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard – PPS) a variat în 2022 între 59% din media Uniunii Europene în Bulgaria şi 261% în Luxemburg, iar 11 state membre UE au avut acest indicator peste media din blocul comunitar.

Cel mai ridicat nivel a fost în Luxemburg (161% peste media din UE), Irlanda (133%) şi Danemarca (37%) iar cel mai scăzut în Bulgaria (41% sub media UE), Slovacia şi Grecia (ambele 32%).

România s-a situat la 77% din media Uniunii Europene, la fel ca Portugalia şi Ungaria. Potrivit Eurostat, PIB-ul per capita în România a fost mai mare decât în Letonia, cu 74% din media din UE, şi Croaţia – 73%. 

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință