Educatie

Etnicii romi sunt în continuare defavorizaţi în ceea ce priveşte accesul la educație

Potrivit unui studiu RomanoKher realizat în Germania, se observă un progres privind accesul celei mai mari minorităţi etnice din UE la educaţie, dar şi că, la 76 de ani de la genocid, încă mai există discriminare. Studiul a fost comandat de fundaţia „Amintire, responsabilitate, viitor” (EVZ). 

În cadrul studiului au fost evaluate răspunsurile a 614 de persoane ce aparţin celei mai mari minorităţi etnice din Uniunea Europeană, estimată la aproximativ 6,3 milioane, având ca limbă comună romanes. Statele UE sunt chemate să apere drepturile minorităţii, inclusiv în domeniul educaţiei. Majoritatea celor chestionaţi – peste 80% – consideră educaţia ca fiind extrem de importantă.

Studiul vorbeşte de rasism, antiţiganism şi discriminare, 40 la sută dintre cei chestionaţi spun că le sunt discriminaţi copiii, inclusiv în timpul orelor de şcoală, de către cadrele didactice şi colegi. Două treimi se simt ei înşişi discriminaţi din cauza etniei căreia îi aparţin – şi în sistemul de învăţământ. În cazurile în care nu au fost discriminaţi de profesori, rezultatele lor au fost net mai bune.

Există totuşi şi multe progrese făcute în planul educaţiei şi învăţământului în comparaţie cu evaluări anterioare şi comparând o generaţie cu alta.

Sursa: DW

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version