Social

Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei donează zece tone de cartofi pentru romii cazaţi în sala de sport

Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei donează Primăriei Miercurea Ciuc zece tone de cartofi pentru romii cazaţi în sala de sport din Miercurea Ciuc, care au fost afectaţi de incendiul care le-a distrus locuinţele, în luna ianuarie.

Episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că este un gest de solidaritate interetnică şi interconfesională, pentru că, „din punct de vedere duhovnicesc nu avem apartenenţă etnică sau confesională, ci suntem atleţi ai lui Dumnezeu” şi trebuie să sărim în ajutorul aproapelui.

„Din punct de vedere sufletesc, ne-a durut pe toţi ce s-a întâmplat. Pentru că, aşa cum spune Sfânta Scriptură, ‘să nu fie fuga voastră iarna’. În miezul iernii, a doua zi de Bobotează, şi-au luat drumul pribegiei şi au rămas doar cu hainele de pe ei. Ne doare, pentru că sunt chip şi asemănarea lui Dumnezeu, sunt fraţii noştri din municipiul în care trăim. Sărim în ajutor, împreună cu celelalte culte, să fim iubitori de aproape şi, în acelaşi timp, iubitori de Dumnezeu. Că, dacă pe Dumnezeu, pe care nu-l vezi, îl iubeşti, cum să nu-ţi iubeşti aproapele? Prin acest acest gest, Episcopia trage un semnal de alarmă, duhovniceşte, tuturor, deşi în ajutorul lor au sărit aproape toţi cetăţenii municipiului Miercurea Ciuc. Nu avem apartenenţă politică, nu avem etnie, nu avem credinţă ortodoxă, catolică, reformată, suntem fraţi în Hristos cu toţii”, a declarat Andrei Moldovan.

Acesta nu este primul sprijin oferit de Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei sinistraţilor afectaţi de incendiul din Miercurea Ciuc. Până acum au fost donate cantităţi mari de îmbrăcăminte, apă minerală, produse lactate şi a fost asigurată masa caldă, pentru o zi, pentru 300 de persoane, prin Protopopiatul Ortodox din Miercurea Ciuc, cu sprijinul preoţilor.

De altfel, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei derulează mai multe proiecte destinate categoriilor defavorizate şi, timp de mai mulţi ani, a asigurat masa caldă pentru zeci de elevi romi din Topliţa, în cadrul unui proiect de prevenire a abandonului şcolar.

În data de 7 ianuarie, un număr de 20 de case de lemn au ars, parţial sau în totalitate, în incendiul violent care a cuprins locuinţele comunităţii de romi din cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea Ciuc, aproximativ 260 de persoane afectate fiind cazate atunci în sala de sport a oraşului.

Între timp, peste o jumătate dintre cei cazaţi au revenit în comunitate, casele lor nefiind distruse de incendiu şi putând fi folosite, chiar dacă nu respectă standardele de igienă şi sunt construite ilegal.

Locuitorii din Miercurea Ciuc au dat dovadă atunci de o solidaritate exemplară şi au adus ajutoare pentru cei afectaţi, sprijin fiind oferit şi de fundaţii, asociaţii sau firme din zonă sau din alte judeţe ale ţării.

Partida Romilor „PRO-EUROPA” a fost alături de membri comunităţii rome afectaţi de incendiu încă din primele momente. Deputatul minorităţii rome în Parlamentul României, Cătălin Zamfir Manea, însoţit de voluntari ai APRPE s-au deplasat la Miercurea Ciuc cu produse de strictă necesitate pentru cei sinistraţi şi a avut discuţii cu autorităţile locale privind rezolarea situaţiei locative a familiilor de romi din Şumuleu.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version