Connect with us

Educatie

Elevii ar putea susţine evaluări standardizate

Elevii din clasele I-VII şi IX-XI ar putea susţine evaluări standardizate, până la finalul acestui an şcolar

Elevii din clasele I-VII şi IX-XI ar putea susţine evaluări standardizate, până la finalul acestui an şcolar, în cadrul unui proiect pilot, în urma cărora nu se vor genera note şi nici ierarhizări, ci vor reprezenta instrumente care să identifice punctele tari şi aspectele ce trebuie remediate, a declarat, joi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a participat la conferinţa de lansare a „Raportului privind nivelul de literaţie a elevilor din România”, elaborat de BRIO (Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare), eveniment care a avut loc la Biblioteca Naţională a României.

„Pentru a lansa o provocare, în măsura în care reuşim în scurt timp să finalizăm un proiect de ordin de ministru, prin care să reglăm evaluarea standardizată. Pentru început, la nivel pilot, pentru elevii claselor I-VII şi mai apoi IX-XI, fără elevii din clasele terminale. Aş vrea să îl discutăm rapid şi să îl facem operaţional rapid, înseamnă ore, în aşa fel încât în perioada 30 mai – 10 iunie, cu ajutorul partenerilor noştri, BRIO, către care lansez invitaţia de parteneriat de colaborare pentru acest demers, să putem administra aceste evaluări standardizate la limba română, matematică, istorie – ciclul liceal”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

El a precizat că nu vor fi date note pentru aceste evaluări.

„Nu vor genera nici note, nici clasificări, nici ierarhizări, ci se vor constitui în instrumente extrem de importante pentru a vedea într-o manieră profesionistă, la nivel global, dar şi la nivel individual, unde există puncte tari, unde există puncte ce trebuie remediate, ce trebuie susţinute, unde există puncte slabe ce trebuie să facă obiectul unor acţiuni remediale”, a arătat ministerul Educaţiei.

Testele pentru ciclul primar ar putea să aibă o durată cuprinsă între 15 şi 30 de minute, iar cele pentru gimnaziu şi liceu – 60 de minute.

„Împreună cred că putem gândi un sistem în care, pentru învăţământul primar, durata să fie de 15-30 de minute, să nu ne imaginăm că sunt nişte baterii de teste extrem de complicate, care să streseze elevii, iar pentru învăţământul gimnazial şi liceal să fie teste rezolvabile în termen de 60 de minute. Acest lucru se poate face. (…) Pilot, în acest an, prin colaborarea dintre Ministerul Educaţiei şi profesioniştii care sunt deja specializaţi în administraţia acestor teste. (…) Este o modalitate de a vedea unde suntem”, a susţinut Cîmpeanu.

Raportul realizat în urma acestor evaluări va putea fi utilizat de profesioniştii din educaţie, de către profesori şi părinţi

El a amintit că, în acest an, tot printr-un proiect pilot, în două judeţe, evaluarea examenelor naţionale va fi informatizată.

„Tot anul acesta, având experienţa anilor anteriori de organizare a examenelor naţionale, am propus un alt obiectiv ambiţios. (…) La nivelul unui judeţ să avem o evaluare informatizată, digitalizată, standardizată până la un anumit nivel pentru Bacalaureat şi într-un alt judeţ pentru Evaluarea naţională. Aceasta va presupune scanarea lucrărilor. Avem deja echipamente pentru centrele de examen din aceste judeţe. Asta va presupune o distribuţie informatică a lucrărilor către profesorii corectori într-o manieră discretă. Mai exact, evaluatorul 1 nu se va cunoaşte şi cu atât mai puţin nu va sta la masă cu evaluatorul 2. Sperăm că relevanţa evaluărilor va creşte în acest fel. Nu va fi presiunea pusă pe evaluator, pentru că nu vor mai avea un loc fix şi un interval orar fix în care să fie obligat să corecteze un număr mare de lucrări. Va fi un mediu mai prietenos în care se vor face aceste evaluări. (…) Vom putea vedea în ce măsură vom putea colecta datele pe itemi în acele segmente din lucrările elevilor care presupun răspunsuri la întrebări de tip grilă. Celelalte – descriptive – sigur că vor face obiectul evaluării fiecărui profesor”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință