La zi

Elev de etnie romă de la Liceul Pedagogic din Iaşi, prefect pentru o zi

Un tânăr de etnie romă a schimbat pentru o zi haina şi scaunul de elev în clasa a XII-a la Liceul Pedagogic din Iaşi cu funcţia de prefect al judeţului, în urma unui concurs de eseuri organizat de Instituţia Prefectului în rândul elevilor în cadrul evenimentului anual „Prefect pentru o zi”.

„Eu sunt Antonio, elev în clasa a XII-a la Colegiul Pedagogic din Iaşi, aparţin minorităţii rome, provin din satul Zece Prăjini, comuna Dagâţa, un loc care doar prin educaţie sau muzică te poţi salva”, a spus, în discursul său, Antonio Florin Dodea, elevul care pentru o zi a fost prefect al judeţului Iaşi.

El le-a povestit colegilor de la celelalte licee, profesorilor, inspectorilor şcolari şi prefectului judeţului Iaşi că deşi este de etnie romă pentru el anii de liceu au fost ani de numeroase provocări, cu profesori care i-au fost prieteni, empatici şi comunicativi, „capabili să vadă acel ceva în fiecare dintre elevi şi să-l valorizeze”.

„Am descoperit, adolescent fiind, disponibilitate spre tot ceea ce e frumos: spre muzică, teatru, literatură. După absolvirea Colegiului Pedagogic mă voi îndrepta spre un alt tip de carieră care la fel ca şi cea de profesor sau învăţător sau, de ce nu, de prefect, pune în centru omul, frumuseţea sa biologică dar şi suferinţa. Din acest motiv îmi doresc să urmez medicina asemeni unei alte colege absolvente ale aceleiaşi instituţii, doamna doctor Alina Călin Frij, care a parcurs un drum sinuos de la ipostaza de copil provenit dintr-o familie de romi, cu o situaţie materială precară, la cea de absolvent al UMF ‘Gr.T. Popa’, actualmente medic chirurg specializat în Franţa. Aş vrea să fiu ca ea, să răzbat prin hăţişul vieţii însă să păstrez în suflet ecoul anilor de liceu fixat definitiv de refrenul unui alt model la care mă raportez – actorul şi muzicianul Ştefan Bănică Jr. Exerciţiul reflexiv de a-mi imagina şi asuma fie şi pentru o zi ipostaza de prefect m-a provocat să jalonez câteva repere ale traseului parcurs de mine. Aflat la sfârşit şi început de drum am înţeles că drumul meu a însemnat o sumă de evenimente destinale, ‘de evenimente biografice’, cum ar spune Aurora Liiceanu”, a spus Antonio.

În discursul său, tânărul a subliniat importanţa educaţiei pentru schimbarea destinului şi situaţiei sociale, şi totodată a povestit ce ar face el dacă ar fi prefect.

„Aş avea nevoie de o platformă virtuală, aş încerca să transmit mesajul că indiferent de mediul în care provenim, de minoritatea căreia îi aparţinem, de etichetele pe care le primim de la cei din jurul nostru, forţa de a surmonta toate vicisitudinile vieţii stă în noi. De altfel aş încerca să îi determin pe ei, tineri, adolescenţii debusolaţi uneori de un prezent halucinant, să înţeleagă necesitatea unei motivaţii puternice în toate. În clipurile motivaţionale de pe această platformă aş încerca să le spun că reuşit constă şi în capacitatea de a fi empatic, de a gestiona eventualele conflicte ce pot apărea, de a interrelaţiona. (…) Pentru ca reţeaua să funcţioneze aş începe cu dotarea fiecărei biblioteci şcolare comunale şi orăşeneşti cu tehnologia necesară interconectării, pe de altă parte, cu fonduri consistente de carte. Aş încerca să adun resursele umane din mediul de afaceri şi să le transmit un mesaj: educaţia salvează vieţi. Aş fi eu însumi o dovadă a puterii de adevăr cristalizată în această idee în care cred. Pe mine cartea m-a salvat dintr-un loc fără speranţă”, a mai spus elevul care pentru o zi a fost prefect al Iaşiului.

Încântat de iniţiativa elevului care pentru o zi i-a luat locul de prefect, reprezentantul guvernului în teritoriu Marian Şerbescu a spus că va avea o discuţie cu acesta pentru a vedea cum îl poate sprijini să îşi îndeplinească aspiraţiile.

„Voi sprijini cu adevărat această idee. Voi avea o discuţie punctuală cu domnul prefect pentru a pune în practică această idee. Este un moment cu adevărat emoţionant care îmi aminteşte de anii de liceu. În liceu eu nu aveam astfel de aspiraţii, abia după terminarea facultăţii mi-am dorit să lucrez în administraţie. Cred că mulţi dintre cei care au participat la acest concurs vor lucra în viitor în administraţie, vor veni cu ceva nou, care să vină cu o nouă mentalitate şi vor schimba lucrurile în bine în România”, a declarat prefectul judeţului Iaşi.

Ca în viaţa de zi cu zi, elevul care pentru o zi a fost prefect al Iaşiului a avut şi un subprefect, în persoana Andreei Nedelcu, o elevă a Colegiului „Costache Negruzzi” din Iaşi.

„Pentru mine provocarea m-a făcut să mă focusez pe realitate şi nu poveşti. Am scris eseul din dorinţa de a manifesta prin cuvinte puterea omului, care poate atât să afecteze cât şi să mobilizeze o naţiune întreagă sau doar o persoană care nu şi-a dat seama cu ce poate greşi lumii. E magnific acest moment al schimbării, aduce oamenii mai aproape, îi face mai conştienţi de drepturile acestora, le dezvoltă o responsabilitate atât pentru viaţa personală cât şi pentru ţara în care trăiesc. Ca subprefect, chiar şi pentru o zi, sprijin iniţiativa colegului meu prefect. M-aş axa foarte mult pe creativitate şi mai mult pe interes, presupun că interesul afectează educaţia, precum şi lipsa de informare”, a spus Andreea Nedelcu, eleva care pentru o zi a fost subprefect al judeţului Iaşi.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version