Connect with us

La zi

Ediţia din 2019 a Caravanei Culturale a Romilor va începe vineri

Ediţia din 2019 a Caravanei Culturale a Romilor va începe vineri, 12 iulie, în mijlocul comunităţii de romi din Piatra Sat, Oraş Piatra – Olt. Ulterior, în perioada iulie-august, Caravana va opri în alte şapte localităţi din judeţele Olt şi Dolj, înfăţişând cultura romă în mai multe aspecte ale sale. Evenimentul este organizat de Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher (CNCR-RK), în parteneriat cu sucursalele judeţene ale Partidei Romilor Pro-Europa.

Prima ediţie a Caravanei Culturale a Romilor a avut loc în 2015 şi de atunci, an după an, CNCR-RK a ales diferite regiuni din România pentru a duce cultura romă mai aproape de public, rom şi nerom. Pentru 2019, judeţele alese sunt Dolj şi Olt, iar destinatarii principali ai activităţilor din cadrul Caravanei Culturale vor fi copiii. „În copii şi în educaţie este o forţă uriaşă, putem pune semn de egalitate între ele şi viitor. N-am uitat niciodată de elevi sau de copii în activitatea noastră de la Centru şi mare parte dintre acţiunile şi produsele noastre le-au fost dedicate. Astfel, am decis ca ediţia din 2019 a Caravanei Culturale, unul dintre cele mai consistente proiecte ale Centrului, să li se adreseze în primul rând lor. Pe curând, copii!, indiferent dacă asta înseamnă la Caravana de anul acesta sau într-un viitor apropiat care va fi mai bun datorită vouă.” – a declarat Mihai Neacşu, Directorul Centrului Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher.

Programul Caravanei Culturale pentru ziua de vineri, 12 iulie (Piatra Sat, Oraş Piatra – Olt), va începe la ora 16.30 şi va include:

– Expoziţie cu personalităţi rome, distribuire de CD-uri (poveşti celebre în variantă bilingvă, româneşte şi romani, filmul „Ioana. O rugă, o dorinţă, un vis împlinit”) şi cărţi apărute la Editura Centrului Naţional de Cultură a Romilor;

– Promovarea unor modele profesionale, cu scopul de a trezi interesul copiilor pentru alegerea unei meserii (cu sprijinul echipajelor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Olt, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt şi din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt, care îşi vor prezenta atribuţiile şi dotările);

– Piesa de teatru pentru copii „Prinţul cel obraznic şi bătrânul înţelept”, după Anton Pann, în scenariul şi regia lui Sorin Sandu;

– Concert Formaţia George Calofir, alături de un exponent de marcă al muzicii lăutăreşti tradiţionale rome, Neluţă Neagu.

Caravana Culturală a Romilor îşi propune să susţină şi să promoveze cultura romilor, tradiţională sau modernă, ajutând la consolidarea stimei de sine etnice a cetăţenilor români de etnie romă şi la crearea unui dialog cultural între cetăţenii români, indiferent de etnia lor.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință