Asul de trefla

Discriminarea în şcoli – o problemă majoră

Discriminarea nu este altceva decat incalcarea dreptului la egalitate, iar acest drept este incalcat de cele mai multe ori in scoli. Discriminarea se bazeaza pe o prejudecata, care nu este altceva decat o idee preconceputa, gresita, pe care si-a facut-o un om despre altcineva. Ce au la baza aceste prejudecati? Este foarte simplu: ZVONURI. Ele sunt lansate de anumiti elevi.

Exista mai multe idei care pot duce la discriminare, dar cea mai des intalnita este ideea diferentelor dintre negrii si albi, numita si rasism. Rasismul poate duce la segregare rasiala, mai precis separarea si izolarea unor oameni de ceilalti.

Un copil, la scoala, poate fi exclus din anumite activitati pentru ca este de alta religie, culoare sau de alta etnie. Principalele motive pentru care, in ziua de azi, a crescut discriminarea in randul elevilor sunt mai multe, dar cea mai des intalnita situatie este aceea cand cineva cu handicap este exclus din anumite activitati, nu-si poate exprima liber opiniile sau este exclus din anumite cercuri de prieteni.
In cazul unor prejudecati formate de catre anumiti elevi, cea mai buna solutie este COMUNICAREA. Prin comunicare se poate stabili daca afirmatiile facute cu privire la persoana respectiva sunt adevarate sau sunt doar niste prejudecati. In cazul in care acei oameni sunt de alta religie, etnie, nationalitate sau au vreun handicap, trebuie sa li se acorde sansa de a se integra in comunitate.

Situatia copiilor rromi este una critica, majoritatea apartinand unor familii extrem de sarace. Multi dintre ei abandoneaza scoala datorita lipsurilor materiale, iar cei care continua sunt deseori discriminati fata de colegii lor: pusi in ultimele banci ale clasei, tratati cu indiferenta, sau, mai rau cateodata, agresati verbal de catre copii sau profesori. Educarea adultilor (cadrelor didactice) si a copiilor in spiritul tolerantei si nediscriminarii constituie o prioritate daca dorim schimbarea mentalitatilor.

Integrarea populatiei rome continua la varsta scolii, o scoala careia ii revine ca misiune promovarea printre profesorii si elevii celorlalte nationalitati, valorile si cultura elevilor etnici. Trebuie incurajata dorinta rromilor de integrare si accentuat ca integrarea nu inseamna pierderea culturii traditionale. Teama etniei rrome de diversitatea culturala ar trebui sa fie inlocuita de interesul mutual si de deschiderea catre schimbul de experiente cu ceilalti.

Intelegerea mutuala va reduce riscul discriminarii si va contribui la crearea de conditii mai bune de invatatura pentru copiii rromi. Conditiile mai bune de invatare vor stimula increderea de sine a elevilor si vor contribui la reducerea abandonului scolar – o problema extrem de frecventa intre romi.

Din pacate, foarte multi elevi din ziua de azi nu pot accepta elevi diferiti. Tocmai pentru ca nu suntem uniti, aceasta societate se destrama si apare astfel in scoli si violenta, fie ea verbala sau fizica.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version