Connect with us

News

Din ce în ce mai mulţi romi cer azil politic în SUA, invocând ostilitatea ţărilor europene şi un val de neo-nazism

Grupuri de romi trec, din ce în ce mai des, graniţa dintre Mexic şi SUA, ghidaţi de călăuze mexicane, se predau patrulelor Pazei de Frontieră şi solicită azil în Statele Unite, invocând că sunt persecutaţi de către autorităţile române, scrie Chicago Tribune. Cotidianul oferă exemplul lui Viorel Romanescu, din comuna Cornetu, care „şi-a vândut porcul şi calul” pentru a-şi cumpăra un bilet de avion către Mexic, de unde a intrat ilegal în SUA.

Viorel Romanescu spune că a decis să părăsească România pentru că „avea probleme să supravieţuiască”, arătând cicatrici pe scalp şi în zona gurii despre care spune că au fost provocate de poliţie.

Chicago Tribune relatează, citând statistici guvernamentale, că anul acesta aproape 1,800 de români au fost prinşi la graniţa sudică a SUA, o creştere semnificativă de la cei circa 400 prinşi în 2015 şi cele câteva zeci în 2008.

„Sunt împinşi de valul de anti-imigranţie care mătură Europa, trimiţând romii peste Atlantic. Grupul tradiţional itinerant, persecutat timp de secole, se confruntă cu guverne mai puţin toleranţe, în contextul sosirii a peste 1 milion de imigranţi şi refugiaţi din Siria şi alte ţări care copleşesc regiunea. O renaştere a neo-nazismului, din România până în Italia, a dus la demolarea taberelor, incendierea afacerilor, separarea cartierelor cu ziduri şi agresarea copiilor romi”, scrie cotidianul american.

Romii solicită azil în SUA în pofida populismului în creştere şi apelurilor la legi mai stricte pentru imigrantie pentru că, scrie Chicago Tribune, „văd aici o oportunitate”.

Agenţii Pazei de Frontieră spun că aceştia apar în grupuri, care uneori depăşesc 20 de persoane şi adesea trec graniţa cu ajutorul cărăuşilor mexicani.

„Fiecare dintre ei susţine că este rom. Susţin că fac parte dintr-o categorie persecutată de guvernul din România”, spune Daniel Parks, un agent vamal american.

După intrarea României şi Bulgariei în UE în 2007, romii care au plecat către occident au întâmpinat un val de rezistenţă în creştere, notează Chicago Tribune. Publicaţia precizează că politicienii suedezi dezbat dacă este cazul să interzică cerşetoria, o tactică despre care criticii spun că vizează romii. În Franţa, poliţia a demolat taberele din jurul Parisului, iar Canada a adoptat, în 2012, o lege care viza respingerea solicitanţilor de azil politic falşi, după ce mii de romi din Ungaria au încercat să se refugieze în ţara nord-americană.

„Acum, romii îşi încearcă norocul în SUA. Mulţi ajung în zona suburbană a Los Angeles-ului. Unii îşi găsesc cazare în apartamente comune, în timp ce alţii îşi instalează un cort în parcurile publice până îşi fac un acoperiş asupra capului. Îşi găsesc de lucru, uneori, ca oameni de serviciu sau în restaurante, în timp ce alţii recurg la cerşit pe străzi sau primesc ajutoare de la una dintre cele două biserici ale romilor din zonă”, continuă Chicago Tribune.

Valeriu Nicolae, reprezentatul special al romilor la Consiliul Europei, spune că a notificat în urmă cu 5 ani Ambasada SUA din România că urmează un val de romi care se îndreaptă către America pe fondul înrăutăţirii condiţiilor. Nicolae precizează că există cărăuşi care le spun că îi pot ghida peste Atlantic pentru o taxă de 25.000 de dolari, bani obţinuţi adesea prin împrumuturi de la cămătari.

„Aceste reţele s-au format în urmă cu mai mulţi ani. În acest moment, există o masă critică, care face această opţiune mult mai atractivă decât până acum. Există suficienţi oameni care te pot caza la ei şi ştii unde urmează să mergi”, spune Nicolae.

Danna Van Brendt, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, nu a comentat deocamdată, întrebată dacă romii sunt eligibili pentru a primi azil.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință