Connect with us

Cultura

„Diferiti etnic, dar uniti cultural”

La Eselnita, judetul Mehedinti a avut loc in perioada 28 – 29 iunie a. c. prima editie a festivalului „Diferiti etnic, dar uniti cultural”, singurul festival ce promoveaza cultura tuturor etniilor de pe Clisura Dunarii. Evenimentul a fost dedicat Zilei Dunarii – 29 iunie – care este marcata prin diverse evenimente in toate statele riverane.

Festivalul a fost organizat de Asociatia „Comunitatii Eselnita Cazanele Dunarii” in parteneriat cu Departamentul pentru Relatii Interetnice din cadrul Guvernului Romaniei, cu sprijinul Consiliului Judetean Mehedinti, al Primariei din Eselnita si al grupului de initiativa „Interetnici in Actiune” (30 de tineri reprezentanti ai comunitatilor etnice din Clisura Dunarii). Ideea de a organiza acest festival a fost unul din rezultatele proiectului „Tinerii pun punctul pe I (nterculturalitate)”, desfasurat in perioada iulie 2013 – iunie 2014 de Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare Locala si Departamentul pentru Relatii Interetnice, finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune.

Scopul urmarit prin organizarea si desfasurarea festivalului „Diferiti etnic, dar uniti cultural” a fost promovarea patrimoniului cultural al etniilor din spatiul Clisurii Dunarii, mai putin cunoscut dar extrem de valoros. Activitatile organizate pe parcursul celor doua zile la Eselnita au vizat constientizarea importantei pastrarii valorilor traditionale si autentice in randul tinerilor, mobilizarea comunitatilor din zona pentru organizarea unor activitati care sa le promoveze limba, cultura si traditiile, cresterea gradului de participare a tinerilor la promovarea zonei. Beneficiari au fost atat localnicii, cat si turistii aflati in localitatile apropiate de Portile de Fier si Cazanele Dunarii. Protagonisti au fost oameni de toate varstele apartinand minoritatilor ce traiesc alaturi de romani in municipiul Drobeta Tr. Severin (grecii si turcii), orasul Orsova (germanii si cehii) si localitatile Eselnita (romii), Eibenthal, Garnic si Sf. Elena (cehii), Svinita (sarbii).

Au fost doua zile pline de activitati interesante, care au pus accentul pe colaborarea dintre etnii si pe specificul cultural al zonei, ca forme de dezvoltare comunitara. Cei prezenti au putut admira o parada a portului popular specific grupurilor implicate in festival (greci, romi, sarbi, cehi, germani, precum si romani), spectacole de folclor in fiecare seara, ateliere de mestesuguri traditionale (cusaturi, confectionare de papusi, cioplit in lemn, prelucrarea metalelor, confectionare de opinci etc). Cel mai mare succes l-au inregistrat atelierele de pregatit mancaruri traditionale, specifice fiecarui grup. Programul a mai cuprins vizitarea celor doua muzee din Eselnita – Muzeul Parohial, care pastreaza inca vie amintirea celor patru sate stramutate la construirea barajului Portile de Fier, precum si Muzeul Etnografic – o epopee a vietii taranului de odinioara; intreceri sportive dedicate tinerilor si copiilor (minicampionat de fotbal, mersul in saci); scurta lectie de istorie a zonei oferita printr-o proiectie de film de Muzeul Regiunii „Portile de Fier”.

Presa locala a anuntat evenimentul si a subliniat ca este primul festival axat in totalitate pe diversitatea umana si culturala – o resursa pentru dezvoltarea viitoare a Clisurii Dunarii.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință