Asul de trefla

Despre familia romă, cu respect

În familiile rome, femeia devine tot mai importantă, odată cu trecerea anilor. Ajunsă la o vârstă matură, după ce va fi procreat, aceasta conduce întreaga familie, cu excepţia soţului, pentru că familia romă tradiţională a rămas de-a lungul anilor una de tip patriarhal.

În cultura romă în general, dar mai ales în cea de tip tradiţional, binele familiei ocupă un loc foarte important, chiar mai important decât cel al membrilor acesteia. De aceea, căsătoria este nu atât o legătură amoroasă oficializată, cât o alianţă între familia mirelui şi cea a miresei.

În familiile de romi tradiţionali arareori se întâmplă să se ajungă la divorţ; pentru că bărbatul şi femeia căsătoriţi legal nu sunt în totalitate independenţi de restul familiei. Cei doi sunt atent supravegheaţi de maturii celor două familii, astfel încât niciunul dintre ei să nu calce strâmb. Dacă totuşi se întâmplă să se ajungă la certuri sau la înşelăciune, judecata romă este calea cea mai scurtă şi mai indicată de a căuta dreptatea. Adică în interiorul comunităţii.

Sursa: Talida Stănică, „Kestiuni rome. O incursiune în cultura, istoria și tradițiile romilor”, București, 2014

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version