Connect with us

La zi

Deputatul minorităţii rome Cătălin Zamfir Manea este alături de romii rămași fără case în urma incendiului din Miercurea Ciuc

Aseara târziu, alături de colegii mei Ionut Androne și  Cezar Radulescu, m-am întors de la Miercurea Ciuc, localitate în care, 62 de familii de romi au ramas fără case în urma unui incendiu.  Incendiul s-a declanșat în urma unui accident, mai exact, datorită unei sobe metalice improvizate și a unui burlan de fum neizolat.

Au ars 20 de case. S-au făcut scrum!

Împreună cu primarul municipiului Miercurea Ciuc,  domnul Attila Korodi, am fost în comunitate unde am discutat cu familiile afectate. După aceea, ne-am deplasat  la sala de sport a orașului,  pentru a evalua situația adulților  și copiilor mutați acolo temporar. Sunt 62 de familii, mai exact, 256 de persoane din care  143 de copii si 113 adulți.  Situația este extrem de grea, ca după o calamitate. Sunt foarte mulți copii, 50 dintre ei, având vârstă cuprinsă între 1-5 ani. Am stabilit împreună  cu reprezentantii autorităților locale, cu medicii și cu voluntarii, care supraveghează permanent situația oamenilor din sala de sport, să fie întreținută  starea de curățenie și igienă din locația respectivă, pentru a preveni îmbolnăvirea copiilor.

Trebuie sublinat faptul ca Primaria Municipiului Miercurea Ciuc , Consiliul Județean Harghita, Institutia Prefectului Harghita, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență,  Organizatia Caritas, Serviciul de Ajutor Maltez și  Partida Romilor Pro Europa, s-au implicat în gestionarea situației. Pe această cale îi  mulțumesc și domnului viceprim-ministru Kelemen Hunor pentru implicarea în gestionarea situației dificile din Miercurea Ciuc.

În egală măsură, salut solidaritatea dovedită de comunitatea locală maghiară din Miercurea Ciuc, fața de familiile noastre de romi și le multumesc pentru tot ceea ce au făcut. Oamenii s-au mobilizat și  într-un timp foarte scurt, au adus haine, alimente, apa si materiale sanitare.

Vă pot spune că  în prezent, situația este monitorizata de medici, de asistenți medicali, de psihologi, de expertul nostru din primarie si de catre  mulți alți oameni din cadrul serviciilor de asistență socială din plan local. Noi, cei de la Partida Romilor Pro Europa din regiune, am organizat mai multe transporturi cu apa, haine, medicamente și rechizite școlare, care vor ajunge în scurt timp la Miercurea Ciuc.

În urma discuțiilor pe care le-am avut cu primarul municipiului Miercurea Ciuc,  au fost identificate mai multe  locuințe în care vor fi mutate familiile afectate de incendiu. Mutarea oamenilor va începe de săptămână viitoare. Pe termen lung,  autoritățile locale cu sprijinul Guvernului României, care a anunțat deja că va sprijini familiile rămase fără case,  vor demara un program de construire  a unor locuințe sociale pentru comunitatea de romi afectată de incendiu, însă  programul nu poate fi implementat peste noapte,  ci va dura, sper,.ca nu foarte mult. Atât eu, cât și președintele organizației, suntem în contact permanent  cu oamenii noștri din regiune și cu autoritățile locale din Miercurea Ciuc, pentru monitorizarea situației și pentru identificarea celor mai bune soluții pe termen scurt, mediu și lung. Suntem solidari față de comunitatea noastră de romi din Şumuleu-Miercurea Ciuc!

Continue Reading
2 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință