La zi

Demolarea cartierului de romi din Eforie in atentia presei straine

Presa din SUA descrie pe larg problemele pe care le au membrii comunitatii rrome din orasul Eforie, unde autoritatile romane au decis sa darame 20 de case construite ilegal de persoane care amenintau siguranta celorlalti cetateni.

„Ce e aici, jungla? Suntem animale? Unde vor sa traim?”, isi striga nemultumirea un membru al acestei comunitati, Bairam Memet (41 de ani). Oficialitatile orasului romanesc sustin ca un numar de 105 rromi locuiau de zeci de ani in casele construite pe un teren care nu le apartine, fara autorizatiile necesare, scrie Wall Street Journal. Presa americana remarca problemele pe care ei le creau in jur, multi locuitori acuzandu-i de numeroase furturi.

„Dupa parerea mea, nu ar trebui sa locuiasca separat, ci integrati in comunitate”, declara Ioan Albescu (55 de ani), care locuieste in apropiere. „E la fel ca in cazul cainilor – daca sunt in grup, te vor musca, dar nu si daca sunt singuri. Atunci cand sunt mai multi rromi laolalta, devin agresivi”, marturiseste barbatul.

O problema veche a Europei

Presa americana mentioneaza faptul ca intreaga Europa se confrunta cu problemele puse de aceasta minoritate, care numara nu mai putin de 11 milioane de persoane, fiind cea mai mare de pe continentul nostru. Oficialii europeni incearca sa rezolve problema discriminarii lor, care dureaza de secole intregi.

Lipsa educatiei si saracia i-au expus pe rromi pericolului de exterminare din partea nazistilor, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Potrivit organismelor UE din domeniu, 80% din rromi traiesc sub pragul saraciei. UE a indemnat tarile membre sa faca tot posibilul pentru a le gasi locuri de munca acestor cetateni si de a-i ajuta sa aiba parte de educatia necesara.

Totusi, planul nu a dat roade. Acum, liderii UE sustin ca vor aloca bani in mod special pentru comunitatea rroma.

Dificultati tot mai mari

Rromii care locuiesc in Eforie au declarat ca au platit chiar si taxe pe proprietatile lor. Altii au refuzat sa stea in locuinte facute din containere, puse la dispozitie de autoritati. Este si cazul lui Claudiu Mihai Gilica (28 de ani). „Voi refuza categoric un asemenea container. Sa stau aici in camp cu trei copii, nu pot accepta sa traiesc asa”, spune barbatul despre conditiile de acolo.

Ei sunt acum ajutati de o organizatie care le apara drepturile, Centrul European al Drepturilor Rromilor. Aceasta va da in judecata autoritatile din Eforie si a castigat deja un proces cu cele din orasul Cluj, acolo unde au avut loc evenimente similare in trecut.

Publicatia americana mai scrie si despre un caz similar petrecut langa Stockholm, Suedia. Lotta Edholm, viceprimarul orasului, le-a cerut rromilor stabiliti la marginea localitatii sa plece, din cauza conditiilor mizere in care locuiesc acolo.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version