Conectează-te cu noi

Social

Deficitul de forţă de muncă în HoReCa atinge cote alarmante. În staţiunile turistice ajunge şi la 50%

Deficitul de personal în HoReCa este estimat la 20 – 25% la nivel naţional, iar în oraşele turistice, în plin sezon, acesta poate ajunge chiar la 50%, măsurile legislative şi de taxare a forţei de muncă fiind un impediment în relaţia angajator – angajat, atrage atenţia Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR).

Într-un comunicat, FPIOR precizează că, în România, peste 20% dintre muncitorii necalificaţi din industria ospitalităţii sunt străini.

În opinia patronatelor din HoReCa, măsurile legislative şi taxarea forţei de muncă pot crea dificultăţi semnificative între angajatori şi angajaţi. Impozitele mari şi birocraţia complicată reduc salariile nete, ceea ce afectează motivaţia angajaţilor. În plus, schimbările frecvente ale legislaţiei generează incertitudine şi complică gestionarea resurselor umane. De aceea, este important ca legislaţia să fie clară şi stabilă, pentru a sprijini atât angajatorii, cât şi angajaţii, şi a crea un mediu de lucru mai eficient.

Federaţia solicită măsuri concrete pentru sprijinirea sectorului ospitalităţii, inclusiv facilităţi fiscale pentru angajatori, simplificarea procedurilor de recrutare a muncitorilor străini şi politici publice care să încurajeze revenirea forţei de muncă româneşti în ţară.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în prima jumătate a anului 2024, numărul de angajaţi din sectorul hoteluri şi restaurante a crescut cu 6.800 de persoane faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, cererea de personal calificat rămâne mult peste oferta existentă, iar antreprenorii se confruntă cu costuri tot mai ridicate pentru recrutarea, formarea şi retenţia angajaţilor.

Tot INS arată că, în ianuarie 2025, câştigul salarial mediu brut a fost de 8.910 lei, cu 341 de lei sub valoarea din luna decembrie 2024, în timp ce media netă s-a situat la 5.328 de lei, în scădere cu 5,6%. Pe ansamblu, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) – de 11.437 lei, şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (10.877 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.292 lei) şi în hoteluri şi restaurante (3.321 lei).

Continuă să citești
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015