Connect with us

Economie

Deficitul comercial a scăzut cu 18,4% în primele zece luni

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în primele zece luni ale acestui an a fost de 23,2 miliarde de euro, mai mic 18,4% decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate luni.

Exporturile FOB au însumat 78,7 miliarde de euro, în urcare cu 2,4% faţă de perioada ianuarie – octombrie 2022, iar importurile CIF au însumat 101,9 miliarde de euro, în creştere cu 3,2%.

În primele zece luni ale anului, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (44,6% la export şi 36,4% la import) şi alte produse manufacturate (30,1% la export şi 28,9% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2023 a fost de 57,2 miliarde de euro la expedieri şi de 74,6 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 72,7% din total exporturi şi 73,3% din total importuri.

În acelaşi interval, valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri a fost de 21,5 miliarde de euro la exporturi şi de 27,2 miliarde de euro la importuri, reprezentând 27,3% din total exporturi şi 26,7% din total importuri.

În luna octombrie, exporturile FOB au însumat 8,4 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 11,2 miliarde de euro, rezultând un deficit de 2,8 miliarde de euro. Faţă de luna octombrie 2022, exporturile s-au majorat cu 5,6%, iar importurile au scăzut cu 1,5%.

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință