Connect with us

Eveniment

Declarație politică a deputatului Daniel Vasile

reprezentantul minorităţii rome în Parlamentul României, cu ocazia celebrării Adunării Naţionale a Romilor de la Ibaşfalău din 27 aprilie 1919

Declarație politică

Adunarea Nationala a Romilor de la Ibaşfalău din 27 aprilie 1919 reprezintă  o zi a celebrării, celebrăm  100 de ani de la  primul document politic prin care înaintaşii nostri romi şi-au asumat public istoria și memoria colectivă, solicitând  drepturile civice, sociale și politice.

“Memoriul” romilor de la 1919 către statul roman   exprimă  doleanţele romilor şi se referă la demnitate şi egalitate mai presus de orice altceva.

În anul 1919, ne aflam aproape la 60 de  ani de la abolirea sclaviei, situația romilor  devenise și mai grea, statul neasumându-și nicio responsabilitate, în afara cetățeniei fictive.

Revendicările romilor nu  lezau interesele noii administraţii, asemenea gesturi  legitimau România Mare, romii declarau românismul lor.Elitele romilor s-au mobilizat, în condiţiile date şi sprijinul romilor conta.

Romi aderau la  Marea Unire şi îşi manifestau loialitatea faţă de familia regală, faţă de guvernul român şi desigur faţă de Romania Mare.

Romii evocau în Manifestul de la Ibaşfalău din 27 aprilie 1919

 Art.I  noi şi urmaşii noştri, să fim consideraţi ca cei mai supuşi şi credincioşi fii şi cetăţeni ai României Mari,

Art. II Ca fii şi cetăţeni ai marii naţiuni române:

1.   Să fim primiţi în sînul marelui popor român,

2.  De asemenea, solicitau , în toate actele oficiale româneşti să nu se mai folosească pentru noi şi următorii noştri numirea (poreclă) ca batjocură „ţigan”

3.   Totodata, evocând  Punctul 3 și 4 al Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia

Solicitau

– să fim consideraţi întrutoate egali în drepturi şi îndatoriri cu ceilalţi români,

– să fim primiţi la toate oficiile de stat şi bisericeşti

să fim şi noi şi urmaşii noştri împărtăşiţi din pămîntul care se va împărţi.

Deşi au trecut 100 de ani de la Marea Unire,  “Manifestul” Adunarii Naţională a Romilor, 27 aprilie 1919, Ibaşfalău, ramane  un eveniment  istoric lipsit de însemnatate . De asemenea, contribuţia romilor la formarea şi  dezvoltarea României Mari este necunoscută sau minimalizată.

Necunoaşterea reciprocă conduce la cultivarea unui sentiment de nesiguranţă, ceea ce alimentează prejudecaţile şi intoleranţa si, în final, manifestarile de ură, discriminare şi rasism.

Îmi exprim îngrijorarea pentru faptul că excluderea socială a romilor, discriminarea atarnă  înca mai greu decat orice iniţiative de integrare a romilor implementate în decursul celor 100 de ani de la Marea Unire.

”Existența unei naţiuni, a unui popor sau a unei minorităţi istorice din punctul meu de vedere  nu se discută, ci se afirmă”

Vă mulțumesc, 

Deputat,

Daniel VASILE

Reprezentantul minorităţii rome în Parlamentul României

24.04.2019

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință