Connect with us

Comunicate

DECLARAȚIA COMUNĂ A MEMBRILOR CONSILIULUI MINORITĂȚILOR NAȚIONALE CU PRIVIRE LA AFIRMAȚIILE RASISTE ÎMPOTRIVA COMUNITĂȚII ROME FĂCUTE DE PRIMARUL MUNICIPIULUI TÂRGU MUREȘ, DORIN FLOREA

Declarație comună

Noi, membrii Consiliului Minorităților Naționale, prin prezenta declarație comună condamnăm afirmațiile rasiste ale primarului municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea.

Afirmațiile edilului sunt discriminatorii, instigă la ură, dezbinare și conflicte între locuitorii acestei ţări. Totodată încalcă mai multe prevederi din Constituție, care prevăd că: cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări (art.16),  autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi private (art.16, alin.1),  persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri (art.16, alin.2),  părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine (art.47, alin.1),  copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor (art.49, alin.1),  statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trăi decent (art.29, alin.6),  respectiv, România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială, (art.4, alin.2).

Suntem ferm convinși că nimeni nu poate controla viața intimă și familială. Aceste afirmații – deși au trecut  30 de ani de la căderea comunismului – ne amintesc de România ceaușistă, în care statul controla dreptul de a naște copii. Cine afirmă așa ceva, nu are ce căuta într-o funcție publică!

Amintim faptul că municipiul Târgu Mureş este un un oraş multietnic cu români, maghiari, romi, evrei şi alte minorităţi, care conviețuiesc paşnic de sute de ani. Prin afirmațiile sale, primarul Dorin Florea, a incitatat populația din Târgu Mureș și țară,  la ură și discriminare împotriva minorității rome.

Am căzut de acord că Dorin Florea trebuie să-și ceară scuze în mod public de la comunitatea romă, și totodată, să demisioneze din funcția pe care o ocupă.

Data : 22 ianuarie 2020

Declarație asumată de organizațiile membre  ale Consiliului Minorităților Naționale:

Partida Romilor Pro-Europa

Uniunea Democrată Maghiară din România

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România

Forumul Democrat al Germanilor din România

Uniunea Armenilor din România

Asociaţia Liga Albanezilor din România

Uniunea Bulgară din Banat – România

Uniunea Croaţilor din România

Uniunea Elenă din România

Asociaţia Italienilor din România Ro.As.It

Uniunea Polonezilor din România “Dom Polski”

Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România

Uniunea Sârbilor din România

Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România

Uniunea Democrată Turcă din România

Uniunea Ucrainenilor din România

Asociaţia Macedonenilor din România

Uniunea Culturală a Rutenilor din România

* Consiliul Minorităţilor Naţionale,  este un organ consultativ al Guvernului României,  fiind format din reprezentanţii organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, reprezentate în Parlamentul României.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință