Connect with us

Eveniment

”Cupa diversităţii”. Echipa partidei romilor Pro-Europa, vicecampioană a României

 

Departamentul pentru Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Federaţia Română de Fotbal, a organizat în perioada 18 – 20 septembrie 2015, evenimentul ”Cupa diversităţii”, care a cuprins o serie de manifestări cu caracter cultural şi sportiv, dedicate încurajării pluralismului cultural şi etnic.

Din programul “Cupei diversităţii” au făcut parte un turneu fotbalistic, la care s-au înscris 13 echipe ale unor organizaţii ale minorităţilor naţionale, şi echipa Departamentului Emisiunilor pentru Minorităţi din Televiziunea Română. A doua secţiune a programului a fost reprezentată de ”Satul minorităţilor”, în care diferite etnii au prezentat o selecţie de tradiţii şi obiceiuri proprii, cei prezenţi având ocazia să deguste din produsele tradiţionale specifice etniilor participante şi să ia parte la atelierele artizanale organizate.
Partener media al evenimentului a fost Televiziunea Română.

”Cupa diversităţii” a debutat vineri, 18 septembrie, cu tragerea la sorţi a grupelor turneului de fotbal, cele 14 echipe fiind împărţite în patru grupe:

– grupa A: Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, Asociaţia Italienilor din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România şi Uniunea Democrată Maghiară din România

– grupa B: Uniunea Elenă din România, Televiziunea Română, Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România

– grupa C: Partida Romilor Pro-Europa, Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Polonezilor din România

– grupa D: Uniunea Ucrainenilor din România, Uniunea Sârbilor din România, Uniunea Croaţilor din România

Sâmbătă, 19 septembrie, în parcarea corespondentă aleii de acces din Arena Naţională din Bulevardul Basarabia, a avut loc festivitatea de deschidere, la care a participat doamna Lacziko Enikő Katalin, secretar de stat al Departamentului pentru Relaţii Interetnice şi domnul Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal.

Au urmat meciurile grupelor turneului de fotbal al “Cupei Diversității”, disputate pe parcursul întregii zile de sâmbătă, echipele calificate în optimi fiind: Uniunea Ucrainenilor din România, Uniunea Democrată Maghiară din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Partida Romilor Pro-Europa, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Uniunea Elenă din România, Uniunea Croaţilor din România şi Uniunea Democrată Turcă din România. Echipele au fost încurajate de oficiali guvernamentali şi ai FRF, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi jucători de legendă ai fotbalului românesc.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu o dezbatere moderată de Cristian Ţopescu, desfăşurată în sediul Federaţiei Române de Fotbal, la care a participat internaţionalul Miodrag Belodedici.

Duminică s-au desfăşurat meciurile din optimi şi s-au stabilit primele patru echipe care au reuşit calificarea în penultimul act al turneului. Semifinalele au adus victoria Uniunii Democratice a Tătarilor Turco-Musulmani din România şi Partidei Romilor Pro-Europa.

În finala mică, Uniunea Democrată Maghiară din România a învins Uniunea Ucrainenilor din România, finala mare fiind câştigată de Uniunea Democratică a Tătarilor Turco-Musulmani din România, la lovituri de departajare.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință