Panourile solare reprezintă din ce în ce mai mult o investiție foarte profitabilă, cu atât mai mult dacă ținem seama de costurile foarte ridicate ale curentului electric din ultimul timp. Chiar dacă investiția este una simțitoare, ea se va amortiza într-un timp redus.
Trebuie subliniate încă trei avantaje esențiale, de asemenea:
- Cheltuielile de întreținere ale panourilor solare sunt aproape inexistente;
- Termenul de garanție oferit de producători este foarte ridicat 20-30 de ani;
- Există programe guvernamentale care sprijină persoanele interesate de o astfel de investiție care oferă sprijin financiar simțitor.
Cum sunt clasificate sistemele fotovoltaice?
Panourile solare sunt de mai multe tipuri. Există panouri solare care transformă energia solară în energie termică și panouri solare care transformă energia solară în energie electrică. Acestea mai sunt denumite și panouri fotovoltaice.
Sistemele fotovoltaice, la rândul lor, se împart în 3 categorii importante: on-grid, off-grid și hibrid.
Sistemul fotovoltaic on-grid este un sistem legat la rețeaua publică. În această situație, energia electrică produsă de panourile solare va asigura necesarul de curent electric al locuinței respective, în primul rând. Surplusul de energie electrică produsă, în această situație, este trimis către rețeaua publică de curent și va deservi alte locații. În situația în care panourile fotovoltaice nu produc suficient de mult curent electric, diferența va fi acoperită tot din rețeaua publică.
Consumatorii care au optat pentru un astfel de sistem fotovoltaic, vor plăti la finalul lunii doar diferența dintre energia produsă în regie proprie și cea consumată. Când consumul va fi mult mai redus decât cantitatea de energie produsă, beneficiarii vor primi bani pentru energia transmisă în rețeaua proprie.
Sistemul fotovoltaic off-grid este un sistem de panouri solare care oferă o independență completă față de orice tip de rețea de electricitate. Acest sistem este prevăzut cu niște acumulatori speciali care înmagazinează energia suplimentară. Aceasta va fi folosită în zilele înnorate sau pe perioada nopții sau când se produce o cantitate foarte mică de curent electric.
Într-o astfel de situație, sistemul fotovoltaic, trebuie să fie foarte bine proiectat și dimensionat într-un mod cât mai corect, pentru a nu rămâne fără curent electric.
Sistemul fotovoltaic hibrid este un sistem care combină cu succes celelalte două tipuri de sisteme solare. El permite atât consumul din panourile fotovoltaice și suplimentarea, la nevoie, din rețeaua publică, consumul din panourile fotovoltaice și stocarea energiei suplimentare în acumulatori când este cazul și încărcarea acumulatorilor din rețea în timpul nopții și, indirect, consumarea energiei stocate acolo, la nevoie.
Așa cum era de așteptat, sistemul fotovoltaic hibrid este un sistem care implică costuri mult mai ridicate datorită beneficiilor multiple pe care le oferă.
Pentru o funcționare cât mai eficientă și pentru a realiza economii maxime, este recomandat ca proiectarea și instalarea oricărui tip de panouri solare fotovoltaice, să fie realizată de către o firmă de specialitate cu suficientă experiență în astfel de servicii. Dacă sistemele solare nu vor fi proiectate corect, ținând cont de mărimea consumului, atunci vor apare probleme în mod continuu și alimentarea cu curent electric nu se va realiza constant, lucru care nu este de dorit.