Connect with us

News

Cort amplasat în Piaţa Universităţii de Ziua Internaţională a romilor, vandalizat cu mesaje rasiste. Poliţia a deschis dosar de instigare la ură. Iohannis se arată ”oripilat”, Prună cere pedepse exemplare

Poliţiştii de la Secţia 10 din Capitală au deschis un dosar de incitare la ură sau discriminare după ce, noaptea trecută, pe cortul amplasat în Piaţa Universităţii, unde se sărbătoreşte Ziua Romilor, au fost scrise mesaje rasiste.

„Având în vedere cele petrecute pe parcursul nopţii la cortul amplasat în zona Pieţii Universităţii, unde se sărbătoreşte Ziua Romilor, DGPMB prin Secţia 10 Poliţie s-a autosesizat şi efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de incitarea la ură sau discriminare”, au anunţat reprezentanţii Poliţiei Capitalei, precizând şi că au fost contactaţi de reprezentanţii organizatorilor, pentru a depune plângere. Potrivit acestora, „urmează a se stabili şi activităţile pe care le-a depus firma de pază angajată de organizatori”.

Pe cortul amplasat în Piata Universităţii din Capitala, cu ocazia Zilei Romilor, au fost scrise, vineri noaptea, mai multe mesaje denigratoare, au semnalat şi reprezentanţii Poliţiei. Mai mulţi demnitari, miniştri şi secretari de stat, printre care şi Ministrul Justiţiei, şi-au arătat indignarea faţă de mesajele rasiste înscrise pe cortul unde se susţineau evenimente de Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită pe 8 Aprilie. Potrivit unor surse guvernamentale, Poliţia ar avea date că acestea au fost scrise de un grup de aproximativ zece persoane.

Iohannis, ”oripilat” de mesajele rasiste din Piaţa Universităţii. Prună cere pedepse exemplare

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis  printr-un consilier, că este ”oripilat” de ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Universităţii, unde un grup de 10-15 tineri au scris mesaje rasiste la adresa romilor pe un cort în care aveau loc manifestări ocazionate de ziua acestei etnii.

”Am vorbit azi dimineaţă şi cu domnul preşedinte, care s-a arătat oripilat de ceea ce s-a întâmplat aici”, a declarat consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan, în timpul conferinţei de presă care a fost convocată de reprezentanţii Guvernului lângă cortul vandalizat.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a subliniat că regretă faptul că trebuie să vorbească din faţa unui cort pe care scrie ”moarte ţiganilor”.

”Toate strategiile nu fac doi bani dacă fiecare dintre noi nu face un efort. Eu cred, ca persoană, nu ca ministru, că exact cum învăţăm morala atunci când suntem copii, aşa trebuie să învăţăm că suntem toţi egali şi că rasismul e un lucru rău. Trebuie să le spunem asta copiilor din şcoli, din grădiniţă, nu din clasa a 5-a”, a spus ea, în condiţiile în care anterior, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, afirmase că în noul plan-cadrul pentru clasa V-VIII la educaţia civică a fost pus pe accent pe toleranţă.

”Asta este forma cea mai violentă a rasismului. Regret şi faptul că într-o ţară în care asemenea forme de violenţă rasială sunt încă rare acestea nu sunt combătute cu fermitate. Faptul de a avea în centrul capitalei unui stat membru UE în 2016, un asemenea mesaj trebuie să oblige statul la acţiune, trebuie să oblige statul la pedepsirea exemplară a celor tineri care, fie şi din teribilism, ne aduc nouă, tuturor, un prejudiciu foarte grav. În numele colegilor mei de la ministerul Justiţiei vreau să le spun că îmi cer scuze. Vă cer scuze pentru că nişte concetăţeni au putut să scrie aşa ceva pe un cort şi să strice o petrecere care ar fi trebuit să fie altfel”, a conchis Prună.

La conferinţa de presă convocată au mai fost prezenţi ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, preşedintele CNCD, Csaba Asztalos.

Aura Răducu i-a invitat pe cei prezenţi, simbolic, să şteargă mesajele de pe cort.

”Poate este uşor să ştergem aceste mesaje de pe cort, dar este greu să ştergem efectele acestor mesajele din sufletele membrilor comunităţii rome”, a apreciat Asztalos, adăugând că, din cazuistica de la CNCD rezultă că în România există o spirală în care intoleranţa este în creştere nu numai faţă de romi, ci şi faţă de musulmani, dar şi faţă de persoanele cu dizabilităţi.

Ambasadorul britanic la Bucureşti, Paul Brummell: Vandalizarea cortului de Ziua Romilor arată nevoia de combatere a limbajului urii

Ambasadorul britanic la Bucureşti, Paul Brummell, a afirmat că vandalizarea cortului din Piaţa Universităţii de Ziua Romilor arată cât de importantă este combaterea discriminării şi a limbajului urii la adresa comunităţii rome din România.

„Am aflat cu mare tristeţe de vandalizarea cu graffiti a unui cort din Piaţa Universităţii folosit pentru organizarea evenimentelor cu ocazia Zilei Romilor. Acest act de vandalism arată, dacă mai era nevoie, cât de important este să continuăm munca de combatere a discriminării şi a limbajului urii la adresa comunităţii rome din România”, a afirmat ambasadorul britanic, potrivit unui comunicat de presă.

De asemenea, Brummell dă asigurări că Ambasada Marii Britanii doreste să îşi reafirme sprijinul pentru Guvernul României şi societatea civilă în activitatea lor de combatere a unor astfel de acte de discriminare.

Diplomatul mai spune că a fost „bucuros” să participe la mai multe evenimente dedicate Zilei Internaţionale a Romilor şi că este „o ocazie bună pentru a celebra cultura şi realizările persoanelor de etnie romă, dar şi pentru a reaminti importanţa combaterii excluziunii sociale a acestei comunităţi”.

„Am ascultat cu plăcere concertul susţinut de Marian Mexicanu şi formaţia sa, eveniment organizat de Agenţia Împreună şi de Ambasada Germaniei. De asemenea, am participat la un moment special găzduit de Centrul Naţional de Cultură a Romilor– Romano Kher, în care a fost prezentat talentul lutierului rom Kalas Csaba de a fabrica viori”, a afirmat ambasadorul.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință