Connect with us

Educatie

Corpul European de Solidaritate: Proiect cultural care încurajează lectura în rândul copiilor dezavantajaţi

Corpul European de Solidaritate susţine proiectul „c@rte în sate” al Asociaţiei „Eu, tu şi ei” din Focşani, care îşi propune facilitarea accesului la lectură pentru peste 200 de copii din satele dezavantajate, cu aproape 7.000 de euro

 Corpul European de Solidaritate susţine proiectul „c@rte în sate” al Asociaţiei „Eu, tu şi ei” din Focşani, care îşi propune facilitarea accesului la lectură pentru peste 200 de copii din satele dezavantajate, cu aproape 7.000 de euro, a informat ONG-ul vrâncean.

„Asociaţia ‘Eu, tu şi ei’ Focşani vine cu o veste bună de Ziua Naţională a Lecturii: Proiectul cultural şi de literaţie ‘c@rte în sate’ va fi sprijinit pe parcursul anului 2022 de către Corpul European de Solidaritate, pe componenta Proiecte voluntariat, cu suma de 6.888 de euro. Cinci tineri voluntari din echipa c@rte în sate, Teodora Mirică, Bianca Rusu, Diana Savin, Cristina Pandele şi Violeta Noapteş, şi-au dat mână cu mână pentru a facilita accesul la carte şi lectură pentru un număr de peste 200 de copiii din sate dezavantajate, unde nu există biblioteci funcţionale şi nici alte oportunităţi extraşcolare. Este un exemplu că proiectul ‘c@rte în sate’ creşte şi rodeşte prin intermediul voluntarilor care cred în exemplul personal şi puterea Educaţiei”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei „Eu, tu şi ei”.

Astfel, caravana lecturii va ajunge în zece comunităţi rurale pentru a lucra în special cu copiii care au dificultăţi de citire.

„Proiectul ‘c@rte în sate’ este şansa copiilor din satele uitate de a se dezvolta, de a interacţiona cu tineri educaţi şi creativi din oraşe şi sate care le devin modele şi de a avea curajul să-şi asume propria poveste de viaţă, una cu perspective mai bune pentru viitor. Pentru noi, Echipa lui Cărţilă, proiectul acesta este important tocmai datorită rezultatelor impresionante pe care le obţine, datorită zâmbetelor şi îmbrăţişărilor copiilor la finalul atelierelor de poveşti, datorită lecţiilor de viaţă pe care ni le oferă. Tot ‘c@rte în sate’ ne-a învăţat să apreciem, să ne bucurăm, să dăruim şi să credem că se poate. Ne-a demonstrat că avem puterea să schimbăm lumea din jur în bine. Ştim că acest proiect este soluţia unor probleme acute cu care se confruntă comunitatea noastră, una dintre cele mai importante fiind rata mare a analfabetismului funcţional. De aceea, suntem determinaţi să ajungem în cât mai multe comunităţi cu Caravana lecturii”, susţin voluntarii implicaţi în acest proiect.

Voluntarii au petrecut Ziua Lecturii alături de copiii de la Şcoala Gimnazială Nistoreşti, o comună de la poalele munţilor Vrancei, acolo unde au citit împreună cu micuţii din sat, cărora le-au dus în dar cărţi de lectură.

Programul cultural „c@rte în sate”, iniţiat de Asociaţia „Eu, tu şi ei” şi-a propus să apropie copiii din zonele dezavantajate din punct de vedere economic şi cultural de cultura scrisă, de carte, să le stimuleze apetitul pentru lectură şi cunoaştere şi să îi motiveze să lupte pentru un viitor mai bun prin intermediul educaţiei.

În anul 2021, în ciuda pandemiei, Caravana de lectură pentru copiii din sate a ajuns în peste 30 de comunităţi rurale şi a interacţionat cu peste 1.500 de copii şi adolescenţi, fiind ajutată de un grup de peste 30 de voluntari. În ultimii patru ani, echipa proiectului „c@rte în sate” a înfiinţat mini-biblioteci comunitare în mai mult de 15 comunităţi rurale şi a donat peste 15.000 de cărţi bibliotecilor şi copiilor din sate, încurajându-i să îşi formeze biblioteci personale.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință