Connect with us

Remember

Cornelia Catanga – Una dintre cele mai cunoscute cântăreţe de muzică lăutărească

Cornelia Catanga s-a născut la 9 martie 1958 în satul Zeletin, judeţul Buzău, fiind nepoata violonistei Maricica Catanga.

În anul 1964, a început să cânte la acordeon, iar peste numai doi ani a cântat pentru prima dată pe o scenă, la balul comunei Valea Plopului, din judeţul Prahova. Din 1967, solista a întreţinut atmosfera evenimentelor speciale la care era invitată, cum ar fi nunţi, botezuri şi petreceri.

Cornelia Catanga a făcut primul pas spre celebritate în anul 1969, după ce a participat la o preselecţie la Casa de Creaţie din Buzău, fiind descoperită de Doina Badea cu care a colaborat un an, ca solist instrumentist (acordeon) în cadrul formaţiei acesteia cu care mergea în turneu.

În 1971, a cântat pentru prima dată alături de Toni Iordache, iar în perioada 1972-1978 a început să cânte la nunţi alături de acordeoniştii Nicolae Florian şi Marin Năsturică.

În 1979, Catanga a cântat pentru scurt timp alături de celebra Romica Puceanu, iar în 1985 a avut primul spectacol la Sala Polivalentă (spectacol de comedie cu momente muzicale, alături de artiştii Stela Popescu şi Alexandru Arşinel). Din anul 1986 a început turneele în străinătate (în special în Israel şi în Germania, la Berlin), iar primul LP l-a lansat în 1989, acompaniată de orchestra lui Ion Onoriu.

După 1995, a avut colaborări cu trupa Sfinx Experience, actorul Nicu Constantin şi artista Loredana Groza şi a continuat colaborările cu alţi artişti, printre care cântăreţul Nicolae Niţescu, interpretul Florică Roşioru etc.

A fost una dintre cele mai cunoscute cântăreţe de muzică lăutărească şi era prezentă pe scenă alături de soţul ei, Aurel Pădureanu.

Cântăreaţă de muzică lăutărească Cornelia Catanga a murit la 26 martie 2021, la vârsta de 63 de ani.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință