Connect with us

La zi

Copiii romi afectaţi de incendiul din cartierul Şumuleu au început şcoala în sala de sport din oraş

Copiii romi afectaţi de incendiul din cartierul Şumuleu au început şcoala, luni, în sala de sport a oraşului, acolo unde sunt cazaţi împreună cu familiile lor.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat pentru Agerpres că la sala de sport au venit acele cadre didactice cu care copiii fac cursuri în mod obişnuit.

„De astăzi a început şi şcoala. Pentru că, dacă ei tot sunt împreună, au venit profesorii care-i educă şi pe grupele deja ştiute şi cunoscute, a început şcoala, la modul fizic, pentru că sunt împreună şi ar fi cea mai mare greşeală să nu facem şcoală cu ei”, a declarat Korodi Attila.

De asemenea, potrivit sursei citate, în timpul weekendului au venit la sala de sport specialişti ai Asociaţiei Caritas, Serviciului de Ajutor Maltez şi Serviciul Social al Consiliului Judeţean şi au început consiliere familială a familiilor cazate în sala de sport.

Totodată, în weekend s-a făcut şi identificarea lor, pentru eliberarea de acte de identitate, acolo unde acestea nu există, astfel încât să poată fi efectuate şi anchetele sociale.

Pentru copii au mai fost organizate în weekend şi vizionări de filme de desene animate sau alte programe distractive.

„Trebuie să pregătim faza nouă, care înseamnă relocarea familiilor cât de curând cu putinţă. Există deja o echipă a Prefecturii care evaluează fosta locaţie, care este insalubră, fără condiţii de a duce un trai, deci, clar, noi vrem ca pe termen scurt şi mediu să dăm alte soluţii. Deja a fost şi ieri seara (duminică – n.r.) o întâlnire de lucru cu domnul prefect, cu preşedintele Consiliului Judeţean şi definitivăm documentele care să ajungă săptămâna aceasta pe masa Guvernului în şedinţă de guvern, pentru soluţii, ajutoare, case de tip modular şi lucrăm foarte aproape de aceste servicii sociale ale Caritas şi Serviciului Maltez, pentru a creiona un program de un an de zile, cel puţin, şi scopul este ca aceste familii să nu mai ajungă înapoi în nicio situaţie de subzistenţă, să le ajutăm să fie capabile să utilizeze ceea ce oferă o locuinţă, să poată să fie capabile să acceseze un loc de muncă, adică o muncă pe care o putem face numai dacă există un mentorat şi o asistenţă continuă”, a spus primarul Korodi Attila.

Acesta a precizat că se caută, în continuare, spaţii unde familiile respective să poată fi relocate, existând deja unele variante care sunt studiate de autorităţi.

Primarul a ţinut să puncteze că membrii comunităţii afectate de incendiu vor fi incluşi într-un program amplu al municipalităţii, de ajutorare a persoanelor defavorizate.

„Clar vom face un program care, cumva, accelerează ceea ce ne-am propus noi pentru anii aceştia: de a scoate oamenii din aceste zone insalubre. Şi nu vorbim numai de romi, efectiv vorbim de oamenii care au ajuns la marginea societăţii. Situaţia de acum, cumva, ne-a pus să accelerăm şi vom accelera. Şi vom face realmente un program care nu se va opri la comunitatea aceasta, ci în anii următori toate comunităţile defavorizate vor fi vizate şi sunt convins că va fi un proiect etalon. Ceea ce este bine este că toate asociaţiile, cum este Caritas sau Serviciul Maltez sunt 100% parteneri şi vor să facem ceva pe termen lung. Până la urmă, aici în ultimii 20 ani, a fost lăsat totul în voia sorţii şi este responsabilitate imensă a celor care până acum nu au acţionat”, a spus Korodi.

El a mai adăugat că se are în vedere accesarea de fonduri guvernamentale, europene, norvegiene, urmând să se folosească expertiza specialiştilor în domeniu.

„Nu lăsăm deciziile să fie luate anapoda, ne bazăm pe specialişti care sunt buni pe această temă”, a conchis primarul din Miercurea Ciuc.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Adrian Pănescu, a precizat pentru AGERPRES că o singură persoană din cele 261 cazate la sala de sport şi testate cu aparatul Real Time-PCR este pozitivă la SARS-CoV-2, motiv pentru care aceasta, împreună cu soţul şi cei cinci copii, a fost internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Adrian Pănescu a subliniat faptul că femeia nu prezenta simptome, dar a fost nevoie de izolarea ei şi a familiei de restul persoanelor.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului a mai spus că urmează să se comunice la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat necesarul de materiale – cum ar fi case de tip modular, paturi sau saltele -, dar şi de alimente de strictă necesitate, aşa cum s-a decis în ultima şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Un număr de 20 de case de lemn au ars, parţial sau în totalitate, în incendiul violent care a cuprins joi seara locuinţele comunităţii de romi din cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea Ciuc, aproximativ 260 de persoane afectate, dintre care peste jumătate sunt copii, fiind cazate acum în sala de sport a oraşului.

Locuitorii din Miercurea Ciuc au dat dovadă de o solidaritate exemplară, încă din timpul nopţii în care s-a produs incendiul aducând ajutoare pentru cei afectaţi.

Deputatul minorităţii rome în Parlamentul României, Cătălin Zamfir Manea s-a deplasat la Şumuleu pentru a constata la faţa locului situaţia în care se află cele peste 60 de familii care au rămas fără locuinţe în urma incendiului şi modalităţile de ajutorare a acestora.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință