Social News

Contribuabilii trebuie să se pregătească pentru implementarea sistemului RO e-Factura începând din 1 ianuarie

Contribuabilii trebuie să se pregătească pentru implementarea sistemului RO e-Factură începând din 1 ianuarie 2024, aprobarea propunerii Comisiei de către Consiliul UE fiind în acest moment doar o formalitate, consideră consultanţii unei companii de profil.

În acest sens, este nevoie să identifice în cel mai scurt timp posibil soluţiile informatice cele mai potrivite pentru modelul lor de afaceri. În mod evident, aceste procese vor atrage de la sine investiţii din partea contribuabililor, însă schimbările vor permite, în viitor, eliminarea cât mai multor declaraţii şi formalităţi fiscale, aspect care va simplifica povara fiscală a tuturor.

Conform sursei citate, România va aplica sistemul RO e-Factură generalizat, de la 1 ianuarie 2024, pentru toate tranzacţiile realizate între firmele (persoane impozabile) stabilite în ţara noastră.

„Sistemul este operaţional începând din 2022, însă este obligatoriu doar pentru facturile emise de companiile private în relaţiile cu entităţile de stat (B2G), pentru cele aferente bunurilor cu risc fiscal şi pentru agenţiile de turism care emit facturi în baza tichetelor de vacanţă”, se menţionează în material.

Ţara noastră a solicitat Comisiei Europene (CE), încă din ianuarie 2022, o derogare de la legislaţia comunitară de TVA pentru a extinde sistemul pentru toate operaţiunile comerciale.

Astfel, CE a publicat vineri, 23 iunie 2023, o propunere prin care acordă României derogarea în vederea aplicării facturării electronice pentru toate tipurile de tranzacţii realizate între firmele din România. Sistemul rămâne opţional pentru nerezidenţi.

Potrivit autorităţilor române, principalele obiective vizate de punerea în aplicare a sistemului obligatoriu de facturare electronică în sistem B2B (business to business) sunt combaterea fraudei şi a evaziunii fiscale, eficientizarea colectării, în special în domeniul TVA, îmbunătăţirea competitivităţii operatorilor economici şi reducerea costurilor administrative atât pentru contribuabili, cât şi pentru administraţia fiscală.

Măsura a fost impusă şi de faptul că România a înregistrat în mod constant, în ultimii ani, un deficit ridicat de încasare la TVA (35,7%, potrivit celui mai recent raport publicat de CE, pentru 2022).

Totodată, introducerea facturării electronice obligatorii este una dintre măsurile incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Potrivit României, aceasta va reduce deficitul de încasare a TVA cu cel puţin cinci puncte procentuale până în cel de al doilea trimestru al anului 2026, comparativ cu 2019.

„Introducerea facturării electronice obligatorii se va reflecta într-o creştere a colectării TVA şi a impozitelor directe cu cel puţin 7,6 miliarde de lei (aproximativ 1,5 miliarde de euro)”, susţin consultanţii Deloitte.

Măsura derogării este aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2024 şi până la 31 decembrie 2026, cu posibilitatea prelungirii în baza unei noi solicitări argumentate din partea României. În acest scop, însă, ţara noastră va trebui să transmită comisiei un raport de evaluare a eficacităţii măsurilor naţionale adoptate pentru combaterea fraudei şi a evaziunii fiscale în domeniul TVA, precum şi a simplificării colectării taxei.

Pe de altă parte, în măsura în care legislaţia comunitară de TVA va fi modificată conform propunerilor recent cuprinse în iniţiativa Comisiei Europene, denumită „TVA în era digitală”, derogarea va rămâne fără obiect, precizează consultanţii Deloitte.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version