Connect with us

Social

Contractele de finanţare prin PNRR pentru Muzeul Holocaustului şi Memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat, semnate

Contractele de finanţare prin (PNRR a Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România şi a Memorialului „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu-Sărat au fost semnate

Contractele de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România şi a Memorialului „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu-Sărat au fost semnate, marţi, într-o ceremonie organizată la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Nicolae Ciucă.

„Mă bucur să deschidem împreună linia de finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă adresată culturii şi creşterii ofertei culturale. Semnăm astăzi contractele pentru două proiecte importante – Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România şi Memorialul ‘Închisoarea Tăcerii’ Râmnicu Sărat. Demersul nostru reprezintă acţiuni concrete de asumare a istoriei traumatice a secolului trecut şi de onorare a memoriei victimelor totalitarismelor, rolul lor este esenţial în educarea tinerei generaţii în sprijinul adevărului şi al valorilor democratice. Astfel de proiecte se înscriu în efortul european de a crea o cultură a comemorării şi rememorării, România dovedind că îşi respectă angajamentele internaţionale. Mai mult decât atât, prin înfiinţarea celor două muzee, care ar fi trebuit create încă din anii ’90, statul român îndeplineşte o datorie esenţială faţă de victimele Holocaustului şi ale regimului comunist, care vor avea astfel o mărturie oficială”, a evidenţiat Ciucă.

El a adăugat că Guvernul îşi reafirmă angajamentul „profund” pentru promovarea politicilor memoriei, ca parte a consolidării unei societăţi incluzive, tolerante, care are în centrul său respectul faţă de libertate şi drepturile omului.

„Un viitor democratic şi prosper nu se poate clădi în absenţa condamnării ororilor petrecute în România secolului XX, interiorizării lecţiilor trecutului şi apărării fundamentelor statului de drept”, a subliniat prim-ministrul.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România va reflecta contribuţia comunităţii evreieşti la dezvoltarea şi modernizarea statului român, va pune în valoare cultura şi tradiţiile evreieşti şi va vorbi publicului larg despre atrocităţile petrecute în timpul Holocaustului, una dintre cele mai mari tragedii din istoria umanităţii.

„Va fi un spaţiu al rememorării permanente, al educaţiei civice şi al cercetării, un spaţiu care va onora diversitatea, dar şi un pilon al luptei împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură”, a declarat şeful Executivului.

Ciucă a arătat că, într-un demers similar de asumare a istoriei recente a României, se află şi restaurarea închisorii de la Râmnicu Sărat, prin crearea memorialului şi a centrului educaţional privind comunismului în România.

„‘Închisoarea Tăcerii’ de la Râmnicu Sărat a fost unul dintre locurile centrale ale represiunii comuniste din România, iar atrocităţile şi crimele care au avut loc acolo, dar şi în celelalte închisori şi lagăre de muncă trebuie condamnate fără încetare şi cunoscute de publicul larg”, a transmis el.

Premierul a subliniat dimensiunea educaţională pe care se fundamentează ambele proiecte.

„Având la dispoziţie metodele inovative oferite de cele două muzee, generaţiile tinere vor putea înţelege lecţiile trecutului şi vor deprinde importanţa cultivării valorilor democratice. De asemenea, specialiştii vor putea fi sprijiniţi în cercetarea Holocaustului şi a crimelor comunismului”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

El a arătat că semnarea celor două contracte de finanţare reprezintă o etapă importantă a procesului de concretizare a celor două muzee, mai fiind de parcurs paşi importanţi până la finalizarea lor. În acest context, a reiterat importanţa implicării, în continuare, a tuturor actorilor responsabili.

Cele două muzee vor fi administrate de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şi directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, au semnat contractul privind finanţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, suma alocată fiind de 15 milioane de euro plus TVA.

Contractul de finanţare a Memorialului „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu-Sărat şi Centrul Educaţional privind Comunismul în România a fost semnat de ministrul Boloş şi preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Daniel Şandru. Suma solicitată pentru acest proiect este de 9 milioane de euro plus TVA şi are în vedere restaurarea închisorii de la Râmnicu Sărat şi amenajarea sa muzeală, realizarea unei expoziţii permanente şi a unui centru educaţional privind comunismul în România.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință