Connect with us

Social

Contracte ce atrag fonduri europene de zeci de milioane de euro, semnate la Alba Iulia

Şase contracte de finanţare în valoare totală de peste 214 milioane de lei, din care peste 202 milioane de lei fonduri europene, respectiv echivalentul a 42 milioane de euro, au fost semnate marţi la Muzeul Principia din Alba Iulia de ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, viceprimarul cu atribuţii de primar, Voicu Paul, şi directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu.

Investiţiile vizează modernizarea unor străzi şi a transportului public, creşterea eficienţei energetice şi sprijinirea comunităţilor defavorizate. Proiectele vor fi implementate până în 2023.

„Oraşul Alba Iulia este un model în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene şi modul de implementare a acestora”, a afirmat ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, cu referire la faptul că municipalitatea a atras peste 70 milioane de euro din surse nerambursabile în precedenta perioadă de finanţare şi a semnat prin POR contracte ce vor atrage alte 60 milioane de euro.

Două dintre contractele de finanţare semnate marţi, în valoare de peste 75,7 milioane de lei, respectiv aproape 63 milioane de lei fonduri nerambursabile, vizează reabilitarea infrastructurii reţelei majore de transport public urban. Printre altele, se vor amenaja staţii pentru încărcarea autovehiculelor electrice şi staţii de închiriere biciclete de tip bike-sharing şi se vor amplasa sisteme de supraveghere video.

Alte două proiecte fac referire la iluminatul public, urmând să se instaleze noi stâlpi şi extinde numărul de corpuri de iluminat. Prin cele două proiecte se vor atrage peste 21 milioane de lei, respectiv peste 22,6 milioane de lei fonduri europene nerambursabile.

O fostă cantină şcolară va fi transformată în grădiniţă cu program prelungit, ce va avea o capacitate de 160 de locuri. Valoarea finanţării nerambursabile atrase se ridică la peste 4 milioane de lei.

Al şaselea contract semnat marţi prevede construirea, dotarea şi operaţionalizarea unui complex multifuncţional. Finanţarea europeană reprezintă peste 11,7 milioane de lei. Complexul, unde vor avea loc activităţi educative, culturale, recreative, va deservi peste 500 de persoane, dintre care 42% sunt de etnie romă.

„Prin semnarea acestor contracte, municipiul Alba Iulia va intra într-o perioadă cu activitate intensă privind lucrările de modernizare urbană”, a afirmat directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

La rândul său, viceprimarul cu atribuţii de primar, Voicu Paul, a apreciat că va fi „o regenerare urbană masivă” şi o „infuzie serioasă de bani europeni”, dar şi de „o cantitate uriaşă de muncă”.

Prezent la eveniment, europarlamentarul Mircea Hava, fost edil al oraşului timp de aproape trei decenii, a amintit de „obiceiul bun” al administraţiei locale de a accesa fonduri europene nerambursabile. „Asta am făcut în ultimii ani, asta se face şi acum”, a spus Mircea Hava.

După semnarea celor şase contracte, ministrul Ion Ştefan a vizitat obiective din Cetatea Alba Iulia reabilitate cu bani europeni. 

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință