Connect with us

Educatie

Consiliul Naţional al Elevilor solicită Ministerului Educaţiei internet pentru toţi copiii şi tinerii care merg la şcoală şi manuale pentru elevii claselor a VIII-a

Consiliul Naţional al Elevilor solicită asigurarea accesului la Internet pentru toţi copiii şi tinerii care merg la şcoală şi atrage atenţia că 800.000 de elevi nu au această facilitate.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a transmis către inspectoratele şcolare judeţene o adresă prin care solicită ca toate unităţile de învăţământ să fie conectate la platformele digitale de învăţare puse la dispoziţie de către Google şi Microsoft, pentru a facilita învăţarea în mediul online a elevilor.

Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia, într-un comunicat de presă că această măsură este „insuficientă, întrucât asigurarea conectării unităţilor de învăţământ preuniversitar la platforme educaţionale nu garantează accesul elevilor la educaţie de calitate, deoarece la momentul de faţă peste 800.000 de elevi nu au acces la un dispozitiv conectat la Internet”.

Potrivit sursei citate, potrivit Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, sistemul educaţional din România ar trebui să aibă două platforme proprii de învăţare online: Biblioteca Şcolară Virtuală şi Platforma şcolară de e-learning, însă acestea întârzie să apară.

„Succesiunea firească a măsurilor pentru garantarea accesului la educaţie este achiziţionarea, în primă fază, a device-urilor conectate la Internet, distribuirea acestora către elevii şi cadrele didactice care le solicită, conform Legii 109/2020, şi ulterior conectarea unităţilor de învăţământ la platformele educaţionale. Aceste măsuri pot fi realizate concomitent, însă această modalitate de acţiune presupune management eficient din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, management care a lipsit cu desăvârşire încă de la începutul epidemiei”, arată reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor.

Ei solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării, „atât inventarierea necesarului de dispozitive conectate la Internet din teritoriu şi realizarea achiziţiilor publice pentru acestea, în regim de urgenţă, cât şi acordarea de asistenţă autorităţilor publice locale, pentru a putea realiza aceste achiziţii pe cont propriu”.

„Singura sistematizare care a avut loc de la începutul epidemiei în sistemul de educaţie nu a fost sistematizarea în sensul propriu digitalizării, ci ignoranţa sistemică de care dă dovadă Ministerul Educaţiei şi Cercetării faţă de nevoile reale ale actorilor din teritoriu. Conectarea unităţilor de învăţământ la platforme de educaţie online este esenţială, însă aceasta este eficientă doar dacă este precedată de asigurarea accesului la Internet pentru toţi elevii şi toate cadrele didactice. În caz contrar, reprezintă o altă formă fără fond, aşa cum ne-au obişnuit deja guvernanţii”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citat în comunicat.

Consiliul Naţional al Elevilor a solicitat  Ministerului Educaţiei şi Cercetării urgentarea livrării manualelor pentru elevii claselor a VIII-a către unităţile de învăţământ.

„Ministerul Educaţiei şi Cercetării a publicat, în format digital, câteva dintre manualele pentru elevii de clasa a VIII-a, însă această măsură nu contribuie, de facto, cu aproape nimic la garantarea accesului la educaţie pentru toţi elevii, ţinând cont de faptul că, la momentul de faţă, peste 900 de mii de elevi din România nu au acces la internet. Din aceste motive, Consiliul Naţional al Elevilor solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării urgentarea livrării manualelor către unităţile de învăţământ. În caz contrar, elevii din anul terminal al ciclului gimnazial vor avea parte de o învăţare lacunară, care va afecta în mod direct procesul de deprindere a competenţelor-cheie prevăzute în profilul absolventului şi rezultatele examenului de Evaluare Naţională”, susţin reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor într-un comunicat remis presei.

Potrivit CNE, licitaţia pentru manuale a fost „tergiversată”, iar acest lucru va avea un impact „major” asupra parcursului educaţional al elevilor.

„Manualele şcolare încă nu au ajuns la colegii noştri de clasa a 8-a, în ciuda faptului că a trecut deja prima săptămână de şcoală. Ministerul Educaţiei şi Cercetării a tergiversat organizarea licitaţiilor pentru manualele şcolare, iar acum ne aflăm într-o situaţie foarte delicată, întrucât orice zi în care elevii nu au materialele necesare învăţării, reprezintă o zi de şcoală irosită. Elevii de clasa a 8-a au nevoie de manuale şcolare şi de siguranţă în ceea ce priveşte organizarea evaluării naţionale!”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Rareş Voicu, citat în comunicat.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință