Educatie

Consiliul de administraţie al unităţilor de învăţământ propune Inspectoratului şcolar scenariul de organizare a cursurilor

Consiliul de administraţie al unităţilor de învăţământ propune Inspectoratului şcolar aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localităţii a cazurilor de COVID-19, prevede draftul ordinului comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii care urmează să fie aprobat în contextul începerii şcolii în 8 februarie.

Draftul ordinului comun pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 stipulează că Inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi DSP/DSPMB avizează propunerea Consiliului de administraţie şi înaintează spre aprobare CJSU/CMBSU scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ.

Potrivit documentului, pentru pregătirea unităţilor de învăţământ/instituţiilor conexe/instituţiilor de învăţământ, conducerile acestora au în vedere următoarele aspecte:

* organizarea şi întreţinerea spaţiilor astfel încât să se asigure distanţarea de 1 metru. În situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maxim posibilă, inclusiv prin amplasarea optimă a mobilierului şcolar;

* stabilirea circuitelor funcţionale;

* organizarea spaţiilor de recreere;

* evaluarea necesarului de resurse umane;

* asigurarea materialelor de curăţenie, igienă şi dezinfecţie;

* asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi/studenţi şi personal.

Personalul didactic aflat în grupa de risc – vârstnici, diabet zaharat sau alte boli cronice, imunitate deficitară – poate desfăşura activităţi în sistem online numai în baza unei certificări emise de medicul de medicina muncii, prevede un draft de ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii care urmează să fie aprobat în contextul începerii şcolii în 8 februarie.

În acest caz, conducerea şcolii va adapta orarul şcolar în mod corespunzător, prevede draftul de ordin pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

„Preşcolarii/elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală. Pentru preşcolarii/elevii menţionaţi, (…) conducerile unităţilor de învăţământ vor identifica, după caz, soluţii pentru asigurarea procesului educaţional online”, stipulează documentul.

Potrivit acestuia, totodată, la recomandarea medicului curant şi cu acordul părinţilor/reprezentantului legal, pot să nu se prezinte fizic la şcoală copiii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, dacă aceasta nu a fost vaccinată şi există riscul de contaminare cu SARS-CoV-2. Şi pentru aceşti preşcolari sau elevi conducerile unităţilor de învăţământ vor asigura desfăşurarea procesului educaţional în sistem online.

„Preşcolarii/elevii cu dizabilităţi, în funcţie de specificul afecţiunii, vor beneficia de adaptarea măsurilor de prevenţie în mod adecvat dizabilităţii specifice. Măsurile de protecţie pentru învăţământul special, atât pentru profesori, cât şi pentru elevi, vor fi adaptate nevoilor acestora, cu avizul DSP”, mai prevede draftul de ordin.

Cursurile la grădiniţe şi în învăţământul primar se vor suspenda pentru o perioadă de 14 zile la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă, respectiv clasă, prevede un draft de ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii care urmează să fie aprobat în contextul începerii şcolii în 8 februarie.

„În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă”, stipulează draftul de ordin pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, cursurile se vor suspenda pentru 14 zile la apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învăţământ gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.

Măsura suspendării este dispusă prin decizia conducerii unităţii de învăţământ/instituţiei conexe, după consultarea Direcţiei de sănătate publică.

Potrivit sursei citate, DSP va efectua anchete epidemiologice, va stabili care sunt contacţii direcţi ai celor infectaţi cu SARS-CoV-2 şi va decide, împreună cu conducerea unităţii de învăţământ, dacă se impune carantinarea.

„La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacţii direcţi ai acestora şi va decide împreună cu conducerea unităţii de învăţământ dacă se impune carantinarea”, mai prevede draftul.

În perioada de suspendare a cursurilor cu prezenţă fizică, conducerea unităţii/instituţiei de învăţământ va dispune realizarea curăţeniei, aerisirea claselor/sălilor, dar şi dezinfecţia generală şi nebulizarea spaţiilor – clase, săli, holuri, toalete.

„Reluarea cursurilor care presupun prezenţa fizică pentru clasa/unitatea/structura de învăţământ preuniversitar suspendată temporar se dispune prin decizia conducerii acestora, după consultarea DSP/DSPMB”, conform documentului.

Cadrele didactice vor efectua triajul observaţional al preşcolarilor şi elevilor pe tot parcursul activităţilor şcolare, prevede draftul ordinului comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii care urmează să fie aprobat în contextul începerii şcolii în 8 februarie.

Potrivit draftul ordinului comun pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării se va aplica protocolul de izolare.

„În cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părinţilor cu privire la acordul de recoltare a probelor de exudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către Direcţia de sănătate publică/Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori”, stipulează draftul de ordin.

Conform acestuia, revenirea în colectivitate a copiilor care au avut probleme de sănătate şi au absentat de la şcoală se va realiza obligatoriu în baza unei adeverinţe medicale care să precizeze diagnosticul şi pe care elevul o va preda cadrului didactic la prima oră de curs. Adeverinţele vor fi centralizate la nivelul cabinetul medical şcolar sau la nivelul persoanei desemnate în cazul în care şcoala nu beneficiază de cabinet medical.

„Cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi nedidactic care prezintă simptome specifice unei afecţiuni cu potenţial infecţios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, vărsături) se izolează la domiciliu, contactează medicul de familie şi anunţă de îndată responsabilul desemnat de către conducerea unităţii de învăţământ”, mai prevede documentul.

Pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor ordinului comun, în cazul în care în unitatea de învăţământ nu este încadrat personal medical, DSP, în colaborare cu autorităţile publice locale/judeţene, coordonează procesul de asigurare a acestuia.

În unităţile de învăţământ trebuie să se asigure trasee prestabilite de intrare, de deplasare şi de părăsire, demarcate cu benzi vizibile, facilitând păstrarea unei distanţe corespunzătoare între persoane, prevede un draft de ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii care urmează să fie aprobat în contextul începerii şcolii în 8 februarie.

Draftul ordinului comun pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 mai stipulează că la intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum şi la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini.

„Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi. Dacă configuraţia sălii de clasă (suprafaţă, mobilier etc) nu permite distanţarea fizică de 1 metru, atunci spaţiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanţa maxim posibilă între elevi. Deplasarea elevilor în interiorul instituţiei trebuie limitată prin alocarea aceleiaşi săli unei clase de elevi, iar profesorii vor schimba sala de predare”, potrivit documentului.

Totodată, este interzis schimbul de obiecte personale.

Clasele vor fi aerisite înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei, ţinând cont de temperatura exterioară.

Conform draftului, elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască în permanenţă, atunci când se află în incinta unităţii de învăţământ.

Accesul şi fluxul de persoane vor fi gestionate la intrarea în instituţia de învăţământ de către persoane desemnate. Este recomandată intrarea prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de elevi. „Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unităţii de învăţământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ”, mai prevede proiectul.

La organizarea activităţilor şi în timpul pauzelor trebuie evitată formarea de grupuri de elevi din clase diferite.

Elevii vor fi supravegheaţi pe toată durata pauzelor de către cadre didactice sau alte categorii de personal, pentru menţinerea distanţării fizice.

„Elevii nu vor consuma în comun alimente sau băuturi şi nu vor schimba între ei obiecte de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.)”, mai prevede draftul de ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version