Congresul reprezentanților comunităților de romi din România organizat de Partida Romilor „Pro-Europa” – București, 5 Noiembrie 2023
La Sala Palatului din București este în plină desfăşurare Congresul reprezentanților comunităților de romi din România organizat de Partida Romilor „Pro-Europa”. La eveniment participă peste 4000 de persoane.
Preşedintele Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, cel care a organizat acest congres, a spus că niciodată nu a fost organizat un asemenea eveniment pe teritoriul României şi în Europa. El a menţionat că acest congres este inedit pentru că a reuşit să mobilizeze din 400 de comunităţi peste 4.000 de oameni „dedicaţi pentru comunităţile de romi”.
„Nu sunt oameni veniţi la un spectacol şi nici oameni strânşi de pe stradă să umplem Sala Palatului. Oamenii aceştia sunt aici pentru a susţine o nouă viziune a Partidei Romilor în raport cu instituţiile statului, cu partidele politice, viziune pe următorii 10 ani, în condiţiile în care dorim ca viaţa romilor să se schimbe. 4.150 de delegaţi sunt aici. România are nevoie de romi şi noi avem nevoie de România”, a mai spus Păun.
Acesta i-a solicitat premierului Marcel Ciolacu şi celorlalţi oameni politici prezenţi să se aplece asupra nemulţumirilor din comunităţile de romi, să le analizeze şi să decidă soluţii.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat la Congresul Reprezentanţilor Comunităţilor de Romi că România este recunoscută că a reuşit să facă în aşa fel încât să trăiască în bună înţelegere cu toate etniile.
La evenimentul organizat duminică la Sala Palatului din Bucureşti au mai participat preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, liderul UDMR, Kelemen Hunor, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, şi alţi politicieni.
„Noi toţi suntem astăzi prezenţi aici, toţi liderii partidelor politice, pentru a arăta că ne pasă şi vrem să facem bine, astfel încât toate cele care au fost subliniate de preşedintele Nicolae Păun (problemele pe care le au romii – n.r.) să poată să constituie elemente prioritare pe agenda de lucru a partidelor politice, pe agenda de lucru a Parlamentului, pe agenda Guvernului, a întregii societăţi civile, astfel încât să nu mai discutăm despre, cum e cazul comunităţilor romilor, ca un rom din 4 să nu aibă apă curentă, un rom din 10 să nu aibă acces la energie electrică sau un copil rom din 3 să nu aibă ce să mănânce seara, înainte de a se duce la culcare. Asta înseamnă să ne pese şi asta înseamnă societate unită. Sunteţi cea de-a doua cea mai mare comunitate din România, discutăm după datele oficiale şi datele neoficiale. Sunteţi o comunitate nu numai mare, dar şi cu o istorie de sute de ani în România. România este ţara care este recunoscută ca reuşind să facă în aşa fel încât să trăiască în bună înţelegere, în acceptanţă, cu toate comunităţile, cu toate etniile, fără să facă acea diferenţă de religie, de etnie”, a spus Ciucă.
El a menţionat că în ţara noastră sunt împreună maghiari, romi, cehi, slovaci, armeni, evrei, iar asta asta este importanţa exemplului pe care ţara noastră îl dă într-o Uniune Europeană al cărei moto este „Uniţi în diversitate”.
„A fi unit în diversitate înseamnă să învăţăm unii de la alţii, să putem să folosim virtuţile, valorile, tradiţiile, cultura, astfel încât naţiunea să poată să fie mai unită ca oricând, iar astăzi, în contextul pe care cu toţii îl simţim şi îl vedem, ţara noastră are nevoie mai mult ca oricând să fie unită, are nevoie mai mult ca oricând să fie solidară, are nevoie ca oamenii echilibraţi să poată să îşi exprime punctul de vedere şi să acţioneze astfel încât să trăim în linişte, să trăim în pace, să trăim în unitate. Este obligatoriu să luăm acele decizii prin care să asigurăm incluziunea economică, socială, să facem în aşa fel încât să sporim accesul la sănătate, să sporim accesul la educaţie şi să asigurăm şanse la educaţie pentru fiecare copil din România, indiferent de etnie”, a menţionat Ciucă.
Rezolvarea problemei sărăciei şi a accesului la educaţie pentru romi nu este doar o necesitate pentru comunitate, ci un imperativ pentru viitorul acestei ţări, a declarat, duminică, premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, la Congresul Asociaţiei Partida Romilor „Pro-Europa”.
„Vreau ca programul dumneavoastră, ‘Romi pentru România’, să fie parte integrantă a contractului social pe care statul român trebuie să îl aibă faţă de toţi cetăţenii săi. (…) sunteţi romi, dar în primul rând sunteţi români. Deci: fiţi uniţi, fiţi responsabili şi haideţi să punem împreună umărul ca să facem România aşa cum ne-o dorim!”, a spus Marcel Ciolacu, care i-a salutat pe participanţi în limba romani.
În altă ordine de idei, el a afirmat că în curând va fi o disciplină opţională în şcoli legată de istoria romilor, care reprezintă un pas important pentru cunoaşterea istoriei acestei etnii.
„Vreau ca împreună cu voi şi cu toţi cei din sală să schimbăm ceva extrem de important – statutul femeii rome. În unele comunităţi este mare nevoie de acest lucru”, a atras atenţia Marcel Ciolacu.
Pe de altă parte, el a punctat că România este un model de bună practică privind mediatorul şcolar, fapt apreciat şi în raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite. „Cred că trebuie să reîncepem să inovăm în domeniul incluziunii şi să avem mai mulţi aliaţi între colegii social-democraţi din Europa”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.
El a evidenţiat că „mai toate deciziile bune pentru romi” au fost adoptate în timpul guvernărilor PSD.
„Avem în Guvern secretari şi subsecretari de stat romi, consilieri în prefecturi, câţiva primari, dar şi sute de consilieri locali romi, aleşi pe listele PSD. Eu vă propun astăzi să avem mai mulţi în toată ţara, dar în acelaşi timp vă spun că trebuie să apărăm şi ceea ce avem, pentru că mesajele populiste şi mincinoase bântuie ca nişte stafii prin diverse comunităţi. V-au minţit că facem legi ca să furăm copii şi vedeţi bine că nu s-a întâmplat. Au o nouă minciună şi o nouă provocare, cea cu cash-ul. E cineva de aici care nu are cash la el?”, i-a întrebat Marcel Ciolacu pe participanţii la congres.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că dacă maghiarii şi romii nu ar fi fost răbdători în România, poate că lucrurile ar fi stat cu totul diferit şi i-a îndemnat pe romi să îşi asume identitatea, limba, etnia, cultura şi atunci nimeni nu o să îi ocolească.
„Dacă maghiarii şi romii nu ar fi fost răbdători în România, poate că lucrurile ar fi stat cu totul şi cu totul diferit. (…) Noi am fost solidari împreună în toate timpurile – dacă era vorba de comunism, dacă era vorba despre ultimii 33 de ani. Vreau să vă mulţumesc pentru solidaritatea în anul 1990 la Târgu Mureş. Nu vom uita niciodată. (…) Aţi demonstrat şi demonstraţi de fiecare dată cât de puternici sunteţi, cât de implicaţi sunteţi. Sunteţi o forţă adevărată fiindcă vă implicaţi în viaţa socială, în viaţa economică, în viaţa culturală şi în viaţa politică din România. Nu vom polemiza pe cifre. Eu cred că sunteţi mult peste numărul maghiarilor din România, sunteţi pe primul loc, dar trebuie să vreţi voi şi trebuie să arătaţi voi că sunteţi o forţă puternică. Trebuie să vă organizaţi şi dacă vă veţi organiza comunităţile voastre, Partida Romilor, veţi fi mai eficienţi. Sunteţi extrem de pragmatici, dar veţi avea şi rezultate. Vă daţi seama – 10% Partida Romilor în Parlamentul României, 7% noi, cu redistribuire, bineînţeles. Asta înseamnă 17%. Grupul minorităţilor încă vreo 6%. Hai să vă văd, PSD şi PNL! Cum veţi guverna, cu cine veţi guverna?!”, a spus Kelemen Hunor la Congresul Reprezentanţilor Comunităţilor de Romi din România.
El a adăugat că UDMR a stat la putere vreo 15 ani „cu chiu, cu vai”, dar dacă ar fi stat 33 de ani, „România ar fi arătat altfel”.
„Astăzi nu am discutat de cash, este o măsură necesară, dar de fiecare dată depinde cum iei acea măsură. Domnule prim-ministru, nu aş fi vrut să vorbesc despre cash, aş fi vrut să spun în privat. Am un prieten foarte bun din Mureş, din comunitatea romilor, am fost colegi de şcoală, şi mi-a zis să vă spun dacă vă văd că sunt două chestiuni care rămân la modă – geaca de piele şi cash-ul”, a mai spus preşedintele UDMR.
Kelemen Hunor i-a îndemnat pe romi să îşi asume identitatea.
„Trebuie să vă asumaţi identitatea, limba, etnia, cultura şi atunci într-adevăr veţi fi o forţă extrem de puternică. Nimeni nu o să vă ocolească. Dacă eu nu aş trăi în România, nu aş fi cetăţean român, aş lua doar sondajele de opinie şi cercetările sociologice şi aş vedea că sunt două comunităţi discriminate permanent în România – comunitatea voastră şi comunitatea mea. Ăsta e adevărul. Motivele sunt diferite, dar efectul, rezultatele discriminării sunt cam aceleaşi. Un om sau o comunitate stigmatizată înseamnă că este discriminată, înseamnă că nemulţumirea majorităţii, de foarte multe ori, se întoarce împotriva acestor comunităţi. Noi nu putem accepta aşa ceva, nu se poate accepta aşa ceva. Neîncrederea din partea majorităţii nu trebuie să se îndrepte către romi, către maghiari. Suntem cetăţeni loiali, plătim taxele, muncim şi am contribuit la dezvoltarea României”, a afirmat acesta.
La evenimentul organizat duminică la Sala Palatului din Bucureşti au mai participat preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, liderul PNL, Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, şi alţi politicieni.