Social

Comunităţile de romi din judeţul Vâlcea, invitate de prefect la acţiuni de salubrizare a zonelor în care locuiesc

Prefectul de Vâlcea, Florian Marin, a invitat, joi, comunităţile de romi din judeţ să organizeze şi să participe în perioada imediat următoare la acţiuni de salubrizare a zonelor în care locuiesc.

Invitaţia a fost făcută în cadrul şedinţei ordinare a Grupului de lucru mix pentru romi, organizată la Prefectura Vâlcea, în contextul în care mai mulţi reprezentanţi ai administraţiilor locale din judeţ s-au plâns că le este foarte greu să menţină curăţenia în zonele în care stau aceşti etnici.

„Vreau să vă spun că zona Valea lui Stan (sat component al oraşului Brezoi, n.r.) beneficiază de serviciu de salubrizare gratuit de aproximativ 7-8 ani, dar nici aşa lucrurile nu merg cum ar trebui. Am amplasat aici şase containere de 1,1, iar maşina operatorului intervine săptămânal, dar, din păcate, în acele containere se aruncă bolovani şi pământ, iar gunoiul menajer este aruncat pe gârlă sau în alte zone. O altă problemă ar fi şi aceea că deşi s-au încheiat contracte de salubrizare cu cetăţeni romi din aceste zone, nu s-a plătit nicio factură. Au luat pubele în rate, au plătit prima rată de 10 lei, după care au vândut pubelele cu 50 de lei”, a declarat viceprimarul oraşului Brezoi, Adrian Buşu.

Liderii romilor participanţi la şedinţă au precizat că în comunităţile lor se aruncă gunoiul în locuri neamenajate pentru că firmele de salubritate nu vor să mai încheie contracte cu cetăţenii romi, situaţii similare cu cea din Brezoi fiind şi în alte localităţi vâlcene.

„Problema constă în faptul că nu sunt contracte pentru ridicarea gunoiului. Sunt reprezentanţi ai firmelor de salubrizare care refuză să facă contracte pentru că, spun ei, romii nu plătesc… Administraţiile locale ar trebui să se ocupe mai mult de această problemă şi să cheme acele firme ca să se încheie contracte chiar dacă unii dintre ei nu au acte de proprietate”, a precizat reprezentantul Asociaţiei Partida Romilor din Vâlcea, Ilie Mărunţelu.

La finalul şedinţei, liderii romilor din Vâlcea au promis că vor organiza campanii de salubrizare în zonele în care locuiesc, prima astfel de acţiune urmând să aibă loc la Bujoreni, într-o zonă din apropierea unui sat în care a fost descoperită recent o groapă de gunoi clandestină.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version