Connect with us

La zi

Comunităţile de romi din judeţul Mureş

Astăzi vă prezentăm un reportaj special, realizat în mijlocul comunităților de romi din județul Mureș.

Vorbim în continuare despre proiecte eficiente și durabile pentru dezvoltarea comunităților de romi și despre importanța existenței unor parteneriate funcționale atât cu administrațiile publice locale dar și în sectorul organizațiilor nonguvernamentale. Acestea reprezintă de fapt una din temele centrale din cadrul întâlnirii regionale de la Mureș, organizată de Asociația Partida Romilor Pro Europa, în cadrul căreia prim vicepreședintele organizației Cătălin Manea a discutat alături de liderii romilor din 13 județe despre noile obiective și strategii pentru viitorul comunităților și pentru îmbunătățirea situației romilor. 

Se va afla alături de noi de prim vicepreședintele Partidei Romilor, Cătălin Manea în vizita sa de lucru în județul Mureș. Ne vom întâlni cu romii din două comune mureșene pentru a afla care sunt problemele și nevoile reale ale comunităților din aceste zone, veți vedea rezultatele unui parteneriat durabil și eficient între reprezentanții romilor și structurile nonguvernamentale și veți descoperi alături de noi prezentul și planurile de viitor ale tinerilor romi din județul Mureș.

Întâlnirea regională de la Mureș a reunit liderii comunităților de romi din 13 județe din zonele Centru, Nord Vest și Vest, având ca temă nevoia de a schimba viziunea și abordarea în relația cu oamenii pe care Partida Romilor îi reprezintă. S-au conturat trei obiective importante pentru viitorul dezvoltării comunitare și anume nevoia de reprezentare în structurile decizionale din plan local, nevoia unor structuri de tineret active în cadrul fiecărei organizații județene a Asociației Partida Romilor Pro Europa, dar mai ales nevoia de a încheia parteneriate funcționale cu administrația publică, dar și cu diferite ONG-uri care se implică în soluționarea problemelor din cadrul comunităților defavorizate.

Județul Mureș este prima regiune din țară în topul celor cu populație semnificativă de etnie romă. Conform recensământului din 2011, 46 947 de romi trăiesc astăzi în zona Mureș, un procent de aproape 9% din populația județului.

Vă propunem în continuare o incursiune interesantă în viața romilor din județul Mureș. Veți afla împreună cu noi mai multe despre problemele cu care se confruntă comunitățile de aici, dar și detalii despre viața lor de zi cu zi.

Educație, sănătate și dezvoltare comunitară, cele trei obiective ale Partidei Romilor pot fi atinse prin construirea unor relații eficiente și durabile între reprezentanții comunităților de romi și autorități, dar mai ales prin încheierea unor parteneriate cu organizații independente care își desfășoară activitatea în zona comunităților de romi.

Despre educație și cât de importantă este ea pentru viitorul și pentru dezvoltarea comunității vom afla mai multe în minutele ce urmează, prin vizita pe care echipa emisiunii noastre a făcut-o alături de prim vicepreședintele Partidei Romilor, Cătălin Manea la Centrul de Zi al Fundației Buckner (Bahner) din comuna Târnăveni.

Suntem în continuare în mijlocul comunităților de romi din Județul Mureș, iar următoarea oprire o vom face acum în comuna Ogra. Dintr-o populație de 2,387 locuitori, aproape 30% dintre ei sunt cetățeni de etnie romă.

Problemele romilor din comuna Ogra nu sunt cu mult diferite de cele ale comunităților din alte regiuni ale țării. Sunt și șomeri, și angajați cu ziua prin comună sau prin împrejurimi, dar marea majoritate a romilor din Ogra sunt plecați la muncă în străinătate. Partida Romilor are aici un reprezentant – consilier în cadrul primăriei, și există la nivelul comunei 1 mediator școlar. La un număr de peste 700 de copii din cele 4 sate aparținătoare comunei este insuficient. De asemenea se simte lipsa mediatorilor sanitari la nivelul comunei, însă primăria face eforturi pentru remedierea acestei situații.

Și pentru că unul din obiectivele importante ale Asociației Partida Romilor Pro Europa este implicarea tinerilor în dezvoltarea socială și economică a comunităților, suntem în continuare la Târgu Mureș, alături de prim vicepreședintele asociației și de câțiva reprezentanți ai organizației de tineret a Partidei Romilor, filiala Mureș. Rămâneți în continuare alături de noi pentru a afla cine sunt tinerii mureșeni care vor continua munca începută de părinții lor în urmă cu peste două decenii, atunci când abia se contura mișcarea romilor din România.  

Ca o concluzie a ediției de astăzi a emisiunii Din viața romilor putem spune că indiferent de zona în care trăiesc romii din România au nevoie în continuare de o mai bună viziune asupra propriului viitor. Dar mai ales au nevoie de o mai mare implicare și de o reală responsabilizare în același timp a autorităților publice locale, pentru ca la nivel local structurile decizionale să-și continuie eforturile în prioritizarea soluțiilor eficiente pentru îmbunătățirea situației comunităților de romi.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință