Connect with us

Asul de trefla

Comunităţile de romi din judeţul Gorj

În încercarea noastră de a surprinde cât mai multe aspecte din viața romilor gorjeni, în ediția de astăzi a emisiunii noastre ne deplasăm în comunitățile de romi din câteva sate gorjene, acolo unde reprezentanții Asociației Partida Romilor în colaborare cu autoritățile locale desfășoară proiecte comune pentru îmbunătățirea situației cetățenilor de etnie romă.

Vom face prima oprire la Bălești, comună limitrofă a reședinței de județ, municipiul TG Jiu.

Datorită așezării pe harta geo politică a județului, comuna Bălești este una dintre cele mai prospere localități din Gorj. 10% din populația comunei, estimată la 7500 de oameni, este formată de cetățeni de etnie romă, împărțiți în 4 comunități relativ compacte în satele Bălești, Ceauru, Tălpășești și Voinigești.

Problemele comunităților de romi din comuna Bălești își găsesc rezolvarea întotdeauna prin reprezentantul lor la nivelul administrației locale, Mirela Cidoiu, un adevărat lider al romilor și prin prisma faptului că are multiple roluri în dezvoltarea comunității, fiind în același timp mediator sanitar, mediator școlar și expert local în cadrul Primăriei Bălești. Împreună vom vizita 3 dintre cele mai importante comunități de romi din satele Tălpășești, Bălești și Ceauru.

La nivelul comunei Bălești, în cele 4 comunități de romi, sunt în jur de 250 de copii. Majoritatea lor merg la școală. Părinții, bunicii și profesorii lor fac eforturi neobosite pentru ca ei să învețe carte,  și să aibă o viață mai bună și mai ușoară decât au avut-o strămoșii lor.

Aproximativ o treime din numărul elevilor scolii gimnaziale Antonie Mogoș din Ceauru sunt de etnie romă. Lucrul important de menționat aici este că niciodată nu s-a făcut o diferențiere între copiii din sat în privința apartenenței etnice. Familiile de romi de aici sunt asimilate în cadrul comunității timp de mai multe generații, iar nivelul educației elevilor romi de aici este unul mai mult decât mulțumitor. Dovadă a acestei stări de fapt este inexistența abandonului școlar la nivelul satului.

Drumul nostru în mijlocul comunităților de romi din județul Gorj se oprește acum în comuna Scoarța. Situată la 9 km de municipiul tg Jiu, comuna are în jur de 4800 de locuitori. Conform ultimului recensământ din 2011, aproximativ 13% din populația comunei este de etnie romă, formând o comunitate necompactă în satele Scoarța și Budieni.

Așa cum v-am prezentat în cele două ediții dedicate acestei regiuni, în Județul Gorj am găsit un adevărat exemplu de bune practici în privința implicării active a reprezentanților comunităților de romi în cadrul structurilor administrative la nivel local și județean. Ați putut vedea astăzi care sunt rezultatele unei colaborări durabile și eficiente între autorități și reprezentanții romilor gorjeni. Nivelul de trai, dezvoltarea comunitară, preocuparea pentru sănătate și educație și implicarea tinerilor romi în domeniile importante ale vieții sociale, economice și politice din județul Gorj pot fi cu siguranță un exemplu de urmat pentru toate comunitățile de romi din țară.

Mai sunt destule de făcut pentru ca viața romilor din județul Gorj să fie așa cum au visat strămoșii lor pentru ei. Din rândul lor s-au ridicat în timp oameni de seamă, apreciați astăzi în toate instituțiile locale, județene și naționale.

Pentru că au reușit să formeze o voce unitară în fața autorităților locale au obținut împreună rezultate concrete pentru îmbunătățirea situației romilor de aici.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință