Social

Comunitatea de romi din Lacu-Dulce in dialog cu organele de politie

Reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean Braila-compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitatii si Biroul Proximitate, alaturi de conducerea Directiei de Asistenta Sociala din subordinea Consiliului Local Municipal Braila, au organizat si desfasurat o activitate informativ-preventiva adresata persoanelor care locuiesc in Cartierul Lacu-Dulce, la Centrul social multifunctional pentru comunitatea roma Lacu Dulce,
Pornind de la particularitatile socio-ocupationale ale grupului tinta si de la nivelul educativ relativ scazut al populatiei din aceasta zona, politistii au prezentat, pe intelesul beneficiarilor prezenti la intalnire, reglementarile legale prin prisma noilor modificari aduse prin intrarea in vigoare a noului Cod Penal.

Activitatea s-a adresat atat persoanelor adulte, cat si copiilor si a avut drept scop informarea acestora cu privire la ce inseamna o contraventie, respectiv o infractiune, care sunt faptele care sunt pedepsite de lege si considerate grave, ce drepturi si obligatii au cetatenii atunci cand sunt victime sau autori ai unor fapte prevazute de legea penala, ce inseamna cazierul judiciar.
Politistii au prezentat beneficiarilor principalele tipuri de infractiuni care se comit cu o pondere mai ridicata conform evidentelor politiei, respectiv: furt, lovire sau alte violente, distrugere, amenintare, ce presupune fiecare dintre aceste fapte si care pot fi pedepsele aplicabile in astfel de situatii.

Politistii de proximitate au pus accent asupra faptului ca infractiunile savarsite asupra unui membru al familiei sunt aspru pedepsite, in modificarile aduse legislatiei fiind introdusa infractiunea de violenta in familie. Tot in sensul protejarii si sprijinirii familiei, considerata prima instanta de socializare a copilului, in a-si insusi si internaliza valori socio-educative, politistii au prezentat continutul infractiunii de impiedicare a accesului la invatamantul general obligatoriu, au nuantat dreptul fiecarui copil la educatie si obligatia parintelui de a sustine demersul scolar al acestuia.

Beneficiarilor li s-a reamintit cum trebuie sa procedeze atunci cand sunt victime sau martori ai unor infractiuni, unde pot suna in prima instanta si unde pot depune plangere sau denunt.
Intrucat unele dintre intrebarile acestora au vizat drepturile si obligatiile banesti pe care le au, directorul Directiei de Asistenta Sociala Braila a oferit consiliere si indrumare in domeniul de competenta.

Astfel de intalniri de informare, prevenire si consiliere a persoanelor adulte si minore din cartierul mentionat vor continua la centrul multifunctional pentru comunitatea roma, activitatile fiind reglementate de acordul de colaborare incheiat intre Inspectoratul de Politie Judetean Braila si Directia de Asistenta Sociala Braila.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version