Connect with us

La zi

Comitetul interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei de combatere a antisemitismului şi xenofobiei va prezenta un raport în luna mai

Prima reuniune a Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură

Prima reuniune a Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021 – 2023, a avut loc, marţi, la Palatul Victoria.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cadrul întâlnirii, participanţii au prezentat informări cu privire la stadiul demersurilor întreprinse, până la momentul actual, pentru implementarea Strategiei, raportul anual cu privire la progresul înregistrat urmând a fi publicat în luna mai 2022, la împlinirea unui an de la adoptarea Strategiei.

În deschiderea reuniunii, şeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean, a precizat că Executivul este pe deplin angajat în lupta pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, iar implementarea, cu succes, a Strategiei naţionale reprezintă o prioritate.

„Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură reprezintă un instrument esenţial, mai ales în actualul context în care asistăm la o intensificare a teoriilor conspiraţioniste şi a mesajelor revizioniste, precum şi la proliferarea, în special în mediul online, a mesajelor antisemite, rasiste sau xenofobe”, a afirmat Mircea Abrudean.

Reprezentantul special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului şi xenofobiei, Alexandru Muraru, a subliniat că, la finalul perioadei de implementare a Strategiei naţionale, este esenţial ca România să aibă informaţii complete despre amploarea antisemitismului, xenofobiei şi radicalizării din societatea românească. Totodată, a menţionat că şi în perioada următoare vor continua să existe întâlniri între reprezentanţii Cancelariei prim-ministrului şi cei ai Corpului Diplomatic, respectiv ai instituţiilor şi structurilor cu atribuţii în domeniu.

Secretarul de stat în cadrul Cancelariei premierului Irina-Dumitriţa Solomon, coordonator al Comitetului, a declarat că Strategia naţională nu trebuie să rămână o ţintă asumată doar la nivel discursiv şi a reiterat importanţa pe care Guvernul României o acordă implementării Strategiei naţionale, mai ales prin coordonarea de la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului.

De asemenea, a precizat că îndeplinirea celor 36 de acţiuni incluse în Planul aferent Strategiei depinde de gradul de implicare al tuturor actorilor responsabili.

La reuniunea Comitetului interministerial au participat reprezentanţii ministerelor şi instituţiilor care au calitatea de membru – Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei, Ministerul Culturii, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Sportului, Secretariatul General al Guvernului, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Agenţia Naţională pentru Romi.

În data de 13 mai 2021, Guvernul a adoptat, prin hotărâre, prima Strategie naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023, şi Planul de acţiune aferent, iar în data de 28 februarie 2022, a fost înfiinţat, prin Decizia prim-ministrului nr. 173/28.02.2022, Comitetul interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință